AMERIČKI VOJNI ANALITIČAR: Samo jedna zemlja će zadržati vojnu moć u Evropi!

tenk

Foto: Rojters

SAD, Rusija, Kina, Indija i Francuska će do 2030. godine biti zemlje sa najjačim kopnenim vojnim snagama na svetu.

Vojni analitičar Robert Ferli u tekstu objavljenom u američkom portalu “National Interest” smatra da je ruska vojska posle raspada SSSR-a prošla kroz težak period, te da je izgubila više resursa i političkog uticaja, ali i ljudstva. Međutim, zahvaljujući finansiranju, Oružane snage Ruske Federacije su ponovo ojačale, a se to posebno odnosi na elitne jedinice.

Ferli procenjuje da će ruska vojska u budućnosti naići i na niz problema, među kojima navodi otežan pristup tehnologijama i nedostatak ljudstva. Indija zaostaje za konkurencijom po kvalitetu vojne opreme, ali taj problem nadoknađuje ljudstvom i nabavkom oružja u evropskim zemljama, Rusiji, Izraelu i SAD.

Kineska vojska, smatra Ferli, nema dovoljno iskustva u realnim borbama i nedostaje joj finansiranje, ali Peking ima na raspolaganju “gotovo neograničeno ljudstvo i kontroliše mnogo više resursa od bilo koje druge vojske na svetu”.

“ZA OBRAZ OTADŽBINE, NA AVIONE” Beseda generala Malinovića iz 1999. godine i danas će naježiti svakog SRBINA

Francuska je jedina zemlja u Evropi koja će zadržati moćnu vojsku. Ferli objašnjava da francuska vojska na raspolaganju ima “odlično oružje, uključujući tenkove i artiljeriju”.

RUSKI AVIONI DOLEĆU NA KOSOVO ZA DVA SATA: Neobjavljeni detalji razgovora Putina i Vučića!

Američka vojska će, tvrdi Robert Ferli, za 12 godina i dalje biti svetski “zlatni standard”. Amerikanci su stekli značajno iskustvo u borbenim operacijama, na primjer u Iraku i Avganistanu. Osim toga, SAD imaju najveću flotu bespilotnih letelica, što im omogućava precizne vazdušne napade, prenosi “Ruska reč”

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: National Interest/Ruska reč)