Američki „National Interest“: Ovo je pet oružja kojim bi Rusija, ako zatreba, branila svoje interese na Arktiku (VIDEO)

oruzje
Nije iznenađenje da je Rusija spremila svoju vojsku za operacije na Arktiku bolje nego bilo koja druga zemlja

Tokom poslednje decenije, države koje se graniče na Arktiku našle su se u novom bezbednosnom problemu. Topljenje leda je omogućilo da se sprovede podvodna eksploatacija resursa ali je s druge strane pokazalo svu ranjivost severnih granica.

Nije iznenađenje da je Rusija spremila svoju vojsku za operacije na Arktiku bolje nego bilo koja druga zemlja. Tokom Hladnog rata SSSR se pripremio za borbu na Arktiku kako u vazduhu tako i na moru. Mnoga oružja kao i znanje ostalo je još iz tog vremena. Time je omogućeno Kremlju da ima ceo set smrtonosnog arsenala na raspolaganju.

LEDOLOMCI

Najvažnije plovilo za pristup ovom području je ledolomac, a Rusija ima najbolju flotu ledolomaca na svetu. Naime, globalno zagrevanje nije uklonilo akrtički led. Ali ga je s druge strane učinilo mnogo pokretljivijim i manje predvidljivim.

[adsenseyu1]

Kako se poboljšava pristup Arktiku, kako se povećava interes za komercijalnu eksploataciju regiona, povećano vojno i civilno prisustvo učinilo je ledolomce potrebnijim nego inače. I civilnim i vojnim brodovima potrebna je podrška ledolomaca, koje kao što smo napomenuli, Rusija ima najbolje na svetu.

Moskva ima 4 ledolomca na nuklearni pogon koji su sposobni da učestvuju u vojnim ekspedicijama na Arktiku. Takođe tu su i ledolomci koji nisu na nuklearni pogon. Primera radi SAD imaju samo 3 ledolomca.

Ledolomci garantuju sigurnost Rusiji da može da vojno pristupi Arktiku bolje nego bilo koja druga zemlja na svetu.

PODMORNICA – KLASA “AKULA”Nekada je najbolji način da se izboriš sa ledom – jednostavno da ga zaobiđeš. Najbolji način da se to uradi je pomoću podmornice, a ruske podmornice imaju veliko iskustvo u operacijama u regionu Akrtika.Primarna udarna pesnica Rusije, barem što se podmornica tiče, i dalje je Akula. Mnogi je opisuju kao čudovište na moru koje je sposobno da nosi različit arsenal oružja.

[adsenseyu1]

Iako je konstruisana još osamdesetih godina Akula može da igra značajnu ulogu i kao lovac na druge podmornice (kako ispod leda tako i na otvorenom moru) ali i kao lovac na brodove. “Akula” nije toliko tiha kao pojedine podmornice koje Zapad ima, ali to nadoknađuje veličinom i oružjem. Ruska Severna flota ima 6 podmornica klase “Akula” koje najčešće vrebaju ispod ledenog pojasa.

MIG-31 Iz baza duž obale Arktika Rusi mogu da u vazduh vinu čuveni mig-31, koji je nastao od mig-25, a dizajniran je da ulovi i uništi svaki neprijateljki bombarder koji bi ušao u vazdušni prostor Rusije, odnosno SSSR.Iako se i mig-25 pokazao kao sjajan u borbi vazduh-vazduh njegov naslednik mig-31 ima mnogo bolji radarski sistem, a manevarske sposobnosti su mu na značajno višem nivou.

Ruski mig-31 bi možda imao problema da se nosi sa poslednjom generacijom američkih lovaca, ali s obzirom da SAD nedostaju baze u ovom podrčju, teško da bi lovaci 5. generacije i ušli u borbu.

Rusija trenutno raspolaže sa oko 200 aviona tipa mig-31.

TU-95/TU-142Tupoljev 95 je jedna od nasjtarijih borbenih letelica koja je još u upotrebi. Kao i b-52 pokazao se boljim nego što su to konstruktori predvideli još davnih pedesetih godina prošlog veka.Tu-95 (kao i njegova varijacija Tu-142) se oseća potpuno kao kod kuće pod hladnim, sumornim nebom Arktika, na kome su baze postavljene poprilično udaljene jedna od druge.

Ovaj avion može da nosi projektile kako za gađanje brodova tako i za kopnene mete. Borbeni radijus mu je oko 3.000 milja, a Rusija očekuje da zadrži Tu-95 još nekoliko decenija kao sastavni deo svoje armije.

SPECIJALNE JEDINICE Nepristupačna koja vlada u oblasti Arktičkog okeana dovela je do toga da čak i najveća ostrva budu nenastanjena. U ovim okolnostima vojske imaju malu potrebu za ogromnom pešadijom ili oklopnim formacijama. Potrebne su s sdruge strane dobro obučene i mobilne jedinice.Ruske specijalne jedinice su se dugo pripremale za ratna dejstva u regionu Arktika. Tokom hladnog rata specijalni ruski timovi trenuirani su za napad NATO baze u Norveškoj, Islandu… Poslednjih godina Rusija trenira specijalne jedinice i njihovo raspoređivanje na Arktiku.

(Nationalinterest)