AMERIČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Slanje ruskog raketnog bacača TOS-1 u Siriju može da promeni „pravila igre“ (VIDEO)

rakete

Foto: wikipedia

Slanje ruskog raketnog bacača TOS-1 „Buratino“ u Siriju može da promeni tok vojne kampanje, kao i „pravila igre“ postavljene na Bliskom istoku, smatra komentator lista „Nešenel interest“ Dejv Madžumdar.
„Instaliran na šasiji tenka T–72 — TOS–1 nije običan samohodni artiljerijski sistem. On je prvenstveno namenjen za ispaljivanje velikih termobaričkih raketa na pešadiju u zatvorenim prostorima, kao što su gradski i planinski rejoni“, piše analitičar.Madžumdar opisuje da je TOS–1 „Buratino“ u suštini tenk T–72 bez kupole, umesto koje je postavljen sistem od 30 raketa kalibra 220 mm. Postavljaju se dve verzije raketa: termobaričke rakete i rakete sa zapaljivim sredstvima. Za razliku od tradicionalne artiljerije, „Buratino“ je namenjen za podršku pešadiji, sa opsegom od 400 do 5.000 metara.

[adsenseyu1]

„Buratino“ jednim rafalom može da uništi rejon površine 200h400 m. Drugim rečima, dok trepneš on može da pretvori nekoliko kvartova u prah i pepeo, piše list. Ovakve tehničke karakteristike, zaključuje komentator, u potpunosti mogu da promene tok vojne kampanje u Siriji.

„Buratino“, „Balerinka“ i „Buket“ su nadimci ovog strašnog oružja vojnih snaga Rusije.

(Novosti / sputniknews.com)

[adsenseyu1]