AGENT CIA OTKRIO: Sadam Husein je CVILEO dok smo ga zarobljavali (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Bivši agent CIA Džon Nikson prvi je koji je imao priliku da ispituje iračkog diktatora Sadam Huseina nakon što je 2003. zarobljen. Svoja sećanja na taj trenutak, kao i do sada naobjavljene detalje o njegovom režimu, zabeležio je u knjizi “Brifingovanje predsednika: Ispitivanje Sadama Huseina”.

Niskon piše da je irački diktatator bio potpuno izgubljen u trenutku kada je zarobljen, kao i da je godinama pre američke okupacije Iraka bio odsečen od vlasti. Kako piše Dejli mejl, Sadam je bio zauzet “pisanjem romana” i nije obraćao pažnju na to šta rade generali i vlada Iraka.

[adsenseyu4]

– Sadam više nije vodio vladu. Činilo se da nije bio svestan šta se dešavalo u Iraku, koliko su njegovi britanski i američki neprijatelji bili. Nije imao nikakav plan za odbranu Iraka – tvrdi bivši operativac CIA.

Niskonov zadatak bio je da indentifikuje Sadama Huseina pre nego što vest o njegovom hvatanju bude objavljena. To je uradio na osnovu ožiljka od metka i dve plemenske tetovaže.

https://youtu.be/HCOyzu4YPN4

U svojoj knjizi, koja će biti objavljena krajem decembra, navodi još da se bivši irački lider, u trenutku kada je uhvaćen, žalio se na masnice i ogrebotine koje su mu naneli, ali da je i dalje bio arogantan, i možda i ne baš sasvim svestan šta se oko njega dešava.

[adsenseyu1]

– Kada ste poslednji put videli svoje sinove žive? – pitao je Nikson Sadama Huseina.

– Ko ste vi? Jeste vi vojni obaveštajci? Odgovorite mi. Predstavite se – odgovorio je Sadam.

Pogled Sadama Huseina, Nikson opisuje kao “ubilački prezir”, i kaže da je bio “zastrašujuć iako je bio pod ključem”.

Sadam je nastavio odlučno da tvrdi da nije kovao zaveru da ubije američkog predsednika SAD Džordža Buša posle rata u Persijskom zalivu. Kako piše Nikson, delovao je zadovoljno kada je čuo da napolju padaju bombe, jer je mislio da su to njegove pristalice i da dobijaju okršaj.

– Pašćete. Nećete uspeti. Videćete da nije lako upravljati Irakom – rekao je Sadam Niksonu.

Sadamov režim pao je 2003. godine, kada je on odveden u zarobljeništvo. Tri godine kasnije obešen je zbog zločina protiv čovečnosti.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor: Milica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]