70. GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM: Grmi nebo nad Moskvom, ovo će na vojnoj paradi prikazati ruski piloti (VIDEO) (FOTO)

Moskva
Na paradi će ruska avijacija predstaviti čak 143 borbena aviona i helikoptera što za dva puta premašuje broj aviona koji su prošle godine leteli nad Moskvom

MOSKVA – Ruska armija izvodi poslednje pripreme za vojnu paradu koja će se u subotu 9. maja održati u Moskvi u čast  70. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Britanski mеdiјi pоčinju dа „plаču“ zbоg оdlаskа ruskоg kаpitаlа iz Lоndоnа i njеgоvih bаnаkа (INFO)

Pripreme koje su još započele u februaru ove godine u Podmoskovlju, preselile su se poslednjih 14 dana na ulice Moskve gde svakodnevno u svaršenom poretku paradiraju, vojnici, oklopna vozila, raketni sistemi, balističke rakete, a grad nadleću letelice ruska avijacije.

Strateški bombarder Tu-160 u pratnji letećeg tankera Il-78Strateški bombarder Tu-160 u pratnji letećeg tankera Il-78

Sami snimci preleta deluju impresivno, a posebno prelet formacije borbenih aviona Su -27 i Jak -130 u obliku brojke 70 koja simbolizuje godišnjicu kada je Treći rajh kapitulirao pred sovjetskom vojnom mašinerijom.

[adsenseyu1]

Ruski novi školsko borbeni avioni JAK-130Ruski novi školsko borbeni avioni JAK-130

Internet je poslednjih nedelja prepun slika oklopne tehnike na moskovskim ulicama, ali takođe ne zaostaju ni slike borbenih aviona koji će preleteti Crveni trg.

[adsenseyu1]

Prema poslednjim dostupnim informacijama na paradi će ruska avijacija predstaviti 143 borbena aviona i helikoptera. Cifra od 143 letelice inače za dva puta premašuje broj aviona koji su preleteli Moskvu prošle godine.

Formacija borbenih aviona Suhoj i Jak u prikazu broja 70Formacija borbenih aviona Suhoj i Jak u prikazu broja 70

Moskovljani će imati priliku ali i posmatrači širom sveta, da preko malih ekrana vide prelet  lovaca Su-27, Su-34, presretača MiG-31,  školsko-borbeni Jak-130, transportne avione  An-124-100 Ruslan i Il-76, Il 78, kao i ruski avaks A-50, strateške bombardere Tu-22M3, Tu-95 i Tu-160, i helikoptere Mi-17, Mi-26, Mi-28, Ka-52 i školski helikopter Ansat.

(Kurir)