’20 godina ispred bilo čega sa Zapada’: Zapad se prvo podsmevao “Armati”, a sada su u paničnom strahu (INFO)

armata
Potpuno opremljen najnovijom vojnom tehnologijom i naoružanjem, sa kupolom na daljinsko upravljanje i specijalnom zaštitom za posadu u slučaju da tenk bude pogođen – “Armata T-14” je ruski tenk za koji tvorci tvrde da je 20 godina ispred bilo čega sa Zapada. Proizveden je u okviru 350 milijardi evra vredne obnove ruskog naoružanja i u stanju je da postane potpuno automatizovan, što ga čini prvim kompletno robotizovanim tenkom na svetu.

Ova ratna mašina bila je među mnogim koje su prikazane na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, održanoj povodom 70.- godišnjice pobede nad fašizmom. Tada su se pojedini ruski i zapadni mediji sprdali sa novim ruskim tenkom koji je iz nerazjašnjenog razloga stao tokom generalne probe za paradu.

[adsenseyu5]

Britanski “Dejli mejl” sada je promenio priču i predstavio tenk u punom svetlu. Viktor Murahovski, penzionisani poručnik ruske vojske koji sada uređuje vojni časopis “Arsenal otadžbine”, kaže da “Armata T-14” predstavlja ogroman korak u ruskom dizajnu, ali da je imao visoku cenu.-

“Armata” je znatno skuplja nego sadašnji modeli. Ali daleko premašuje sve ruske i strane tenkove kada se radi o odnosu cene i efikasnosti – smatra Murahovski.

Ilja Demčenko (35), jedan od tvoraca tenka, kaže da kopjuterski sistem “Armate” drži pod kontrolom većinu tehničkih funkcija, omogućujući posadi da se usredsredi na svoje ključne zadatke.

– Za posadu, to je kao igranje video igre, gde se čine neki finalni potezi i donese odluke – naveo je Demčenko.

Nik de Larinaga, urednik za Evropu u američkom vojnom nedeljniku “IHS Džejns difens vikli”, slaže se da “Armata” predstavlja tehnološki napredak za Rusiju.

– Posada ima mnogo veće šanse da preživi u slučaju uništenja tenka. Ako pogledate ruske tenkove starog dizajna, oni su imali običaj da eksplodiraju na prilično spektakularan način sa veoma malim šansama posadi da preživi – objašnjava De Larinaga. Specifikacije “Armate”

[adsenseyu1]

Armata je opremljena 125-milimetarskim topom, poseduje protivtenkovske rakete “sokol 1” i ima po pet odbrambenih sistema naoružanja sa obe strane. Poseduje kameru visoke rezolucije, kao i najsofistiraniju radarsku tehnologiju, kao i skrivene senzore koji detektuju skrivene protivtenkovske mine.

Pored brzine od 75 kilometara na sat i vatrene moći (125-milimetarski top s automatskim punjenjem i protivtenkovskim raketama „sokol 1“), on ima i nove tehničke osobine za zaštitu posade. U njegovoj kabini ne moraju nužno da budu ljudi, a članovi posade koji se nalaze na nižem nivou vozila odvojeni su od municije specijalnim pregradama.

Po mišljenju nekih eksperata za bezbednost, automatizacija kabine može da otvori put za razradu tenka bez posade, potpuno automatizovanog, s daljinskim upravljanjem. Armata ima po sedam čeličnih točkova sa ove strane, a pokreće je turbo motor snage 1.500 konjskih snaga, i u potpunosti prevazilazi vodeći američki ratni tenk SAD M1 „abrams“.

(Blic)