Zdravlje iz prirode: Obavezno koristite ove čajeve

lisce

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi.

Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipuću vodu. Koju vrstu čaja odabrati?

Mi vam donosimo nekoliko preporuka, a vi odaberite onaj koji najbolje odgovara vašem trenutnom stanju.

Nana
Osim što ima prijatan miris i ukus, čaj od nane je vrlo efikasan kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta zaista blagotvorno deluje na nervni sistem, pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Zeleni čaj
Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može sprečiti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein, pa se koristi i kao stimulans.

lek

pixabay

Još u starom Egiptu koristili su je kao lek, a smatrana je i eliksirom dugovečnosti. Indijanci su pak njome lečili rane, glavobolju i artritis. Ima brojna lekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema, kao i za jačanje imuniteta.

Kopriva
Čaj od koprive od davnina se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalijuma, koji je prirodni diuretik, ali i gvožđa, koje pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija, a preporučuje se kao lek za problematičnu kožu.

Kamilica
Čaj od kamilice na našim se prostorima najčešće upotrebljava kao lek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

(Dnevne.rs /Izvor: Alo)