ZAUZELA POZICIJU POKRAJ SIRIJSKO-TURSKE GRANICE: Reč-dve o krstarici „Moskva” – „ubici nosača aviona“ (VIDEO)

krstarica

Foto: pentapostagma.gr

Gardijska raketna krstarica „Moskva” zauzela je poziciju pokraj sirijsko-turske granice radi zaštite aviona ratnog vazduhoplovstva Rusije od potencijalnih pretnji.

„Ruska reč“ vam predstavlja 10 činjenica o jednom od najopremljenijih ruskih vojnih brodova.

1. Ovo je prvi brod projekta 1164 – klase raketnih krstarica ratne mornarice Rusije. Porinut je u more u brodogradilištu u Nikolajevu i prvobitno je nosio ime „Slava“.

2. Brod je opremljen protivvazdušnim sistemom „Fort”, tj. pomorskom verzijom sistema S-300. Pored raketa namenjenih uništavanju ciljeva u vazduhu, „Moskva“ u naoružanju ima i protivbrodske rakete, protivpodmorničke raketne lansere i torpeda.

[adsenseyu5]

3. Na Zapadu raketne krstarice projekta 1164 zovu i „ubice nosača aviona“, najverovatnije zbog šesnaest protivbrodskih raketa P-500 „Bazalt“ (po NATO klasifikaciji SS-N-12 Sandbox) smeštenih na palubi. Modernija verzija ove rakete je P-100 „Vulkan“ (SS-N-12 Mod 2 Sandbox).

4. Krstaricu je koristila sovjetska delegacija tokom samita održanog 2. i 3. decembra 1989. godine na Malti, gde su se sreli Mihail Gorbačov i DŽordž Buš Stariji. Jak vetar i uzburkano more izazvali su otkazivanje ili promenu termina nekih sastanaka, zbog čega je u pojedinim svetskim medijima ovaj skup nazvan „Samit morske bolesti“.

5. Brod „Slava“ preimenovan je u „Moskva“ i u aprilu 2000. godine postao je glavni brod Crnomorske flote umesto krstarice „Admiral Golovko“.

6. Posada „Moskve“ ima na raspolaganju sve što je potrebno za svakodnevni život i odmor tokom duge plovidbe: televizijski i radio-centar, medicinsku negu, biblioteku, bioskopsku salu, perionicu rublja, pekaru, frizerski salon, teretanu, čak i saunu.

7. Na krmi broda smeštena je paluba za poletanje i sletanje helikoptera Ka-25 ili Ka-27, namenjenih transportu i protivpodmorničkom dejstvu.

8. „Moskva“ je bila angažovana i u sukobu brodova Crnomorske flote sa gruzijskim patrolnim čamcima u takozvanoj bici na obali Abhazije. Okršaj se desio tokom rusko-gruzijskog rata 2008. godine kada su se četiri brza gruzijska raketna čamca probila u zaštitnu zonu proglašenu u priobalnim vodama Abhazije oko plovila Ratne mornarice Rusije.

Ruski brodovi su otvorili artiljerijsku vatru i potopili jedan gruzijski čamac, dok su ostala tri prinudili na povlačenje. Ovo je bila prva pomorska bitka ruske mornarice još od 1945. godine.

9. Od 18. novembra 2015. godine ova raketna krstarica učestvuje u operacijama protiv terorističke organizacije „Islamska država“. „Moskva“ je prebačena u blizinu sirijsko-turske granice kao odgovor na obaranje ruskog aviona Su-24 od strane Turske.

[adsenseyu1]

10. Krstarica „Moskva“ na položaju kod Latakije ima domet do svih tačaka na jugu Turske, što ruskim avionima obezbeđuje sigurnost tokom izvršenja borbenih zadataka.

Naoružanje raketne krstarice „Moskva“:

  • 16 protivbrodskih raketa P-500 „Bazalt“ ili P-1000 „Vulkan“
  • 64 (8 × 8) dalekometne rakete „brod-vazduh“ S-300PMU „Favorit“ (NATO klasifikacija SA-N-6 Grumble)
  • 4 (2 × 2) raketna lansera „Osa-MA“ (SA-N-4 Gecko)
  • 1 automatski brodski dvocevni top AK-130 kalibra 130 milimetara
  • 6 automatskih brodskih artiljerijskih sistema AK-630
  • 2 protivpodmornička raketna lansera RBU-6000
  • 10 torpednih cevi kalibra 533 milimetra

(Ruska Reč)