“ZATROVANI SMO MRŽNJOM”: Ne prestaju neprimereni komentari mnogih Srba na stravičan požar u Notr Damu (FOTO)

pozar

Foto: AP /Tanjug

– Naša mržnja je u stvari jedna apsurdna strast, a tamo gde vlada mržnja nema sposobnosti za razumevanje – objašnjava sociolog Ratko Božović  reakcije ljudi posle katastroofe u Parizu

 Plakao sam i ja kad su mi šiptari zapalili kuću, sve stvari, čak i slike iz detinjstva.

Plakao sam kada su zapalili crkvu Sveti Nikola u Prištini gde sam kršten i venčan.

Plakali smo svi kada su nam zapalili 150 svetinja. A šta stve vi radili? Da nas niste žalili?

komentari

Foto: printskrin Telegraf

Ne. Samo ste dodavali so na ranu. Zato nek’ gori, neka gori. Svevišnji sve vidi i sve vraća – nažalost, ovo je samo jedan od komentara na stravične slike, koje su iz sata u sat stizale iz Pariza, a na kojima se vidi kako vatra guta čuvenu katedralu Notr Dam.

Pored onih koji se solidarišu sa francuskim narodom i oplakuju svetsku, a time i našu baštinu, mnogo je onih kojima se pristup ovog gore napisanog komentara dopao. Na našem portalu, ali i na društvenim mrežama prilično je komentara u istom maniru.

U njima, uglavnom se pozivajući na Boga, slavi se to što se uništava jedna od glavnih svetskih kulturnih simbola.

Oni koji na taj način komentarišu ovu tragediju, opravdanje za svoje stavove našli su u “strašnoj nepravdi koja je učinjena srpskom narodu”.

Podsećaju da su tako gorele i crkve na Kosovu, da je Francuska “kolonijalna zemlja” koja ima sredstva za obnovu. Da to “Kosovo zove”, kao i da “Bog ne čita novine, nego vidi sve”.

Neki podsećaju da je taj isti Notr Dam imao “lažnu sliku države Kosovo, zbog čega su dobili zasluženu kaznu”.

Ne sećaju se da je taj Notr Dam deo svetske kulturne baštine, da su zvona veličanstvene katedrale zvonila u čast junaka Kosovskog boja onomad.

komentari

Foto: printskrin Telegraf

Da jedna ovakva tragedija u 21. veku nema baš mnogo veze sa dešavanjima od pre 20 godina i da je nekada prosto dovoljno biti čovek.

BOŽOVIĆ: ZATROVANI SMO MRŽNJOM

Sociolog Ratko Božović kaže da smo obnevideli u ovoj našoj kasabi i tako obnevideli smo zatrovani mržnjom.

– Kapaciteti naše mržnje su poprilično veliki. Naša mržnja, kao u slučaju Notr Dama, u znaku je iracionalne isključivosti. 

Ne znamo da razdvojimo ono što je važno u kulturi, što je svetski važno, od onoga što pripada politici.

Naša mržnja je u stvari jedna apsurdna strast, a tamo gde vlada mržnja nema sposobnosti za razumevanje – objašnjava Božović

komentari

Foto: printskrin Telegraf

Kako kaže, ružni komentari na račun požara u katedrali Notr Dam, otkrivaju našu provincijalnu svest, ali su srećom, dodaje Božović, takvi komentari i dalje sporadični.

– To je patologija. I dobro je da ta mržnja nije kolektivna, da se i dalje svodi na pojedince – smatra

“BOG JE VELIKI, SVE VIDI” Dule Savić žestoko raspalio po Francuzima, NE ZABORAVLJA im zastavu tzv. Kosova (FOTO)

Notr Dam je simbol Francuske, simobol Pariza, simbol sveta. Blago. Svih naroda, svih kultura. Ni različitosti, ni religije ni jeda katedrala Notr Dam nisu ti koji uništavaju druge.

Uvek su to oni koji se kriju iza istih. Ili kao što reče jedan naš čitalac u komentarima: “Nije jadnik Kvazimodo bombaradovao Srbiju”.

(Dnevne.rs /Izvor: V.B./M.L., Telegraf)