ZAŠTO U SRBIJI GORIVO NIJE JEFTINIJE!? Cena sirove nafte je ispod nule (FOTO)

benzin

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Iako je istorijski pad cena nafte u ponedeljak doveo do toga da je njena vrednost negativna, nemojte očekivati da će vam uskoro neko platiti da napunite rezervoar gorivom

Tačnije, nemojte očekivati da će se to ikada dogoditi. Ono što se u Srbiji može dogoditi jeste da gorivo pojefitini i to od juna jer se, kako tvrde poznavaoci, cena nafte sa svetskih berzi na cene u Srbiji preliva oko dva mesec kasnije.

Cena američke sirove nafte (West Texas Intermediate – WTI) koja je u ponedeljak pala na minus 37,6 dolara za barel, dan posle se u nekoliko navrata oporavljala i dolazila do nule. U blagom plusu nalazila se vrlo kratko, da bi potom opet kretala naniže do minus oko pet dolara za barel.

Bivša političarka Vesna Pešić brutalno izvređala Novaka Đokovića zbog stava o vakcini (FOTO)

Ovakav sunovrat cene nafte nije se dogodio od 1947. godine od kada postoji trgovina fjučersima, a razlog, najednostavnije rečeno, je mala tražnja za gorivom zbog korona krize s jedne strane i prevelika proizvodnja nafte s druge.

Takav disbalans doveo je praktično proizvođače u poziciju da ne nemaju način da skladište robu i da kupcima plaćaju da je otpreme i kupe.

Kako će ovakva dešavanja uticati na tržište u Srbiji?

Zbog pada cene nafte na svetskom tržištu, gorivo je u Srbiji od februara pojeftinilo za više od 20 dinara po litru. I to je pojeftinjenje došlo najvećim delom zahvaljujući naftnim kompanijama, ne državi i njenim zahvatanjima.

“I danas u ceni svakog litra država Srbija učestvuje sa 82 dinara”, kaže za Blic Biznis, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji.

Govoreći o aktuelnom drastičnom padu cene nafte, domaći poznavaci veruju da je to kratkotrajni trend, a posebno imajući u vidu nedavnu odluku članica OPEK. One su naime, kako bi zaštitile cenu nafte postigle dogovor da od maja smanje dnevnu proizvodnju za 10 odsto. Odluka bi bila na snazi i u junu.

Kao dodatni argument da nema razloga za paniku, navode činjenicu da cene WTI nafte za isporuku u junu iznose 22 dolara po barelu. Udeo države u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto. U ceni litra cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto.

Pored fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

 

(Dnevne.rs,blic. S. L. , M.A.)