ZABRINUTOST U KOMŠILUKU: Hrvate napadaju džinovski stršljenovi ubice! (FOTO)

insekt

foto-printscreen-znanostgeekhr

OSIJEK – U Slavoniji i Baranji je najezda velikih azijskih stršljenova.

Prema našim saznanjima, do sada su se ti opasni insekti pojavili u Dopsinu, Bocanjevcima, Dardi i Bilju, no verojatno ih ima i u drugim mestima. Napad velikog azijskog stršljena jedva je preživio pedesetdevetogodišnji meštanin Dopsina.

” Suprug je pre dve nedelje izišao uveče u dvorište gde ga je stršljen ubo ispod pazuha. Utrčao je u kuću i povikao “Vodi me na Hitnu, nije mi dobro”. Dok sam uzela ključ od automobila Pero je već pao i počeo da se guši. Naglo mu je oticao jezik i bio je kao paraliziran. Setila sam se da imam neke kapi za alergiju dala mu ih. Dok nije došla Hitna pomoć nekako sam mu izvukla jezik da se ne uguši.

[adsenseyu4]

Lekari su mu dali injekcije, ali pre 14 godina operisao je srce i te večeri je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj nezi u bolnici sedam dana, ali sada je dobro”, ispričala nam je Dragana Jelečević, supruga nastradalog Pere.

Dodala je kako su stršljeni koje i dalje viđa u dvorištu svoje kuće neverojatno veliki, a stručnjak koji je  po pozivu došao da ih ukloniti rekao je da je reč o azijskom, odnosno indijskom stršljenu.

foto printscreen 24sata.hrfoto printscreen 24sata.hr

“Do sada sam se susreo s tom vrstom stršljenova u Dopsinu, Dardi i Bocanjevcima. U Bocanjevcima ih je samo na jednom mestu bilo nekoliko hiljada.

[adsenseyu1]

Najverojatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s balvanima iz Indije. Do sada su se već ukrstili se s domaćom vrstom, i došlo je do mutacija pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet santimetara, a na leđima su im žuto crne pruge”, kaže stručnjak koji se bavi uklanjanjem gnezda stršljenova i osa.

 

 

Docent dr. sc. Višnja Prus, šef Odeljenja za kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, kaže da je problem i u tome što azijski stršljen kad umire luči hormone i upozorava ostale jedinke da je napadnut zbog čeg postoji mogućnost da pozove i ceo roj.

[adsenseyu1]

“Azijski stršljen je mnogo veći od onih koji se inače nalaze u našim krajevima. Imaju više otrova koji može da izazove prestanak rada bubrega i drugih organa. Od njegovog uboda mogu stradaju i zdrave osobe, a ne samo one koje su i inače alergični, kaže dr. sc Višnja Prus. Azijski stršljen nezaustavljivo se širi jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja, npr. ptica i slično, koje ih uništavaju u njihovom prvobitnom staništu.

fFoto Printscreen danas.infofFoto Printscreen danas.info

(Dnevne.rs /Glas Slavonije)

 

[adsenseyu2]