VREMENSKA PROGNOZA: Da li ćemo uopšte ove godine imati zimu? (GRAFIKON)

drvo

Foto ilustracija: Dnevne/rs /Izvor: pixabay

Trenutna hladnoća, koja nas je samo zavarala, već sutra će se, posle kiše koja će se lediti pri tlu, pretvoriti u proleće

Pravu zimu ovog meseca nećemo videti.

Trenutni hladnoća, sneg i temperature do nule, koje su nas samo zavarale, već sutra će se, posle jutarnje kiše koja će se lediti pri tlu, pretvoriti u proleće, s obzirom na to da se očekuje da se skala u termometru popne i do 10. podeoka.

LEDENA KIŠA, PA PROLEĆE

Meteorolog kompanije “Veder tu ambrela” (Weather2Umbrella) Đorđe Đurić kaže  da nam se slično vreme u januaru kao danas, može ponoviti još samo početkom naredne sedmice s  tim da će biti blaže, a da ćemo pravu sibirsku zimu još čekati.

Suočila se sa neverovatnim kritikama: “Noge su ti NEPODNOŠLJIVE, nemoj da nosiš suknje”, a nakon njenog odgovora SVI GUTAJU SUZE (FOTO)

– Temperature od dva, tri stepena ispod nule trajaće još danas, a već sutra i prekosutra ćemo imati temperature od 10 stepeni u plusu. Do kraja januara imaćemo oscilacije u vremenu.

Nakon današnjeg hladnog dana do vikenda će biti osetno toplije, kada će opet početkom sedmice doći do prodora ovako hladnijeg vazduha, ali će ubrzo posle toga nastupiti toplije vreme. Sve u svemu bez one oštre, prave sibirske zime u januaru – kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, naime, već sutra, u utorak, nakon jutarnjeg minusa doći će do naglog skoka temperature koja će do večeri dostići 10. podeok.

– Sutra, u utorak, maksimalna dnevna biće od 2 do 10, u sredu će biti još toplije – maksimalna će biti od 6 do 10 dok će u četvrtak biti malo hladnije ali i dalje sa temperaturom iznad prosečnih vrednosti od 5 do 9 stepeni.

Već za vikend biće između 6 i 12 stepeni u plusu. Do novog zahlađenja doći će u noći između nedelje i ponedeljka kada će u nižim krajevima padati kiša a na planinama sneg.

 Ta kiša će se u ponedeljak i utorak preći u sneg i u nižim predelima, koji će biti isti kao u nedelju uveče a temperatura će biti oko nultog podeoka – objašnjava naš sagovornik i dodaje će ona zimoća izostati i za Svetog Savu, 27. januara kada će biti suvo i prohladno.

BEZ PROLEMA SA SNEGOM

U mnogim krajevima Srbije u toku noći se formirao snežni pokrivač, ali on ne predstavlja probleme.

Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga koji obuhvata grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Ivanjicu i Lučane sneg rekao je za Glas zapadne Srbije da sneg koji je padao od kasnih popodnevnih sati do iza ponoći nije izazvao veće poteškoće u saobraćaju.

– Visina snežnog pokrivača se kreće od pet do 15 centimetara u brdsko – planinskom području. Svi putevi su prohodni, a sve službe su odgovorile zadatku tako da se saobraćaj odvija neometano i na deonici auto – puta od Preljine do Ljiga, Ibarskoj magistrali i svim državnim putevima prvog i drugog prioriteta – istakao je Jolović i dodao:

Ono što bih savetovao našim učesnicima u saobraćaju je da ipak malo opreznije voze imajući u vidu mogućnost stvaranja poledice zbog niskih temperatura narednih nekoliko dana.

Sneg koji je tek pred zoru prestao da pada nije izazvao veće probleme na teritoriji opštine Ivanjica, rekao je za Glas zapadne Srbije zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović.

– Na Goliji je sneg visine od 15 do 20 centrimetara ali za sada ništa nije alarmanto. Svi putevi su prohodni. Državni putevi se čiste celu noć dok se sa čišćenjem opštinskih krenulo jutros – navodi Mitrović.

Snežne padavine na teritoriji opštine Nova Varoš formirale su snežni pokrivač u visini od 5 do 10 centimetara u višim predelima, ali ni u ovoj opštini nema prpoblema, kao ni u Lučanima.

(Dnevne.rs /Izvor: Lj. R. – [email protected])