Vozači, poštedite živce i novčanik: Evo kojim postupcima uništavate svog metalnog ljubimca (INFO)

auto

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Biti vlasnikom automobila nije jednostavno. Potrebno se kvalitetno brinuti o njemu, kako se san ne bi pretvorio u noćnu moru.

Mnogi svjesno ili nesvjesno griješe u odnosu prema automobilu, ne pružaju mu potrebno, a svaki propust vraća se poput bumeranga. Tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust u konačnici plaća dvostruko.

1. Ignorisanje “Check engine” indikatora

Indikator “Check engine” nije prolazna greška, koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad. Svaki put kad se aktivira potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupom popravkom.

2. Neredovna zamjena ulja i filtera

Ulje je za motor poput krvi za ljudsko tijelo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati fabrički propisan interval zamjene.

Mnogi smatraju kako je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom sastavi ulja opadaju. Zamjena filtera jednako je važna, jer on sprečava da nečistoće prodiru prema vitalnim dijelovima.

GENI SU ČUDO: Četiri karakteristike deteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca

3. Zanemarivanje stanja guma

Hronična besparica razlog je zbog kojeg mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila. Uvijek je važno imati na pameti da je cijeli automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice.

Sigurnost vožnje uveliko zavisi o stanju guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.Jedna od bitnih stvari je redovno servisiranje vozila, no da bi to mogli i dokazati nije svejedno o kojem servisu se radi…

4. Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre.

Inženjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite izbjeći neugodna iznenađenja držite se toga što su propisali.

5. Loša higijena automobila

Još u vrtiću tete su nas učile kako je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil. Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a veoma je važno i na vrijeme ukloniti sve čestice koje bi posljedično mogle izazvati štetu.

KAD DECA ISPAŠTAJU ZBOG RODITELJA: Nataša Bekvalac ne može da ode sa ćerkom na more, evo i zbog čega!

To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad su mnogi putevi puni soli, kojom se posipaju ceste, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

6. Nemaran ste vozač

Nezavisno o tome kakvu su uslovi na cesti, prema automobilu se uvijek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem. Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine…

Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.

Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osjetno gorem stanju od istog takvog modela, u dobrim i savjesnim rukama sa 300.000 pređenih km.

(Dnevne.rs /Izvor: aura.ba)