“Vlada prava epidemija samoubistava”: Zašto se ubijaju policajci u Srbiji? (INFO)

inspektorka

Čelnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) upozorili su da među pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova “vlada prava epidemija samoubistava”, ali da nadležni neće da se bave tim problemom i ne preduzimaju ništa da ga spreče. MUP Srbije demantovao je tvrdnje sindikata i naveo da statistika pokazuje da je tokom ove i prethodne godine smanjen broj samoubistava policijskih službenika.

Povod za oštro reagovanje ovog policijskog sindikata bilo je samoubistvo Anice Mitić (32), inspektorke Odeljenja za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Niš, koja se 15. jula ubila službenim pištoljem na groblju u Doljevcu. Inspektorka je u oproštajnom pismu optužila za mobing, šikanu i torturu načelnika Odeljenja kriminalističke policije Dejana Anđelkovića i šefa Odeljenja za suzbijanje narkomanije Dejana Jovanovića.
– U poslednjih deset godina samoubistvo je izvršilo 130 naših kolega, a samo poslednjeg meseca troje policajaca. Samoubistva Anice Mitić iz Niša i Milana Mitića iz Svrljiga još su jedan dokaz da je stanje alarmantno. Policajci su pod konstantnim stresom, a nemaju kome da se obrate za stručnu pomoć. U Policijskoj upravi u Nišu, u kojoj je zaposleno oko 1.200 policajaca, radi samo jedan psiholog, koji pritom nema ni svoju kancelariju ili svoj računar, a pod direktnom je nadležnošću načelnika niške policije – rekao je zamenik predsednika NPSS Miloš Jelenković na konferenciji za novinare.

[adsenseyu5]

          Predsednik NPSS Momčilo Vidojević je pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da formira komisiju koja će ispitati sve okolnosti i razloge zašto policajci izvršavaju samoubistva. On je kazao da taj sindikat neće odustati od zahteva da odgovaraju svi rukovodioci za koje se sumnja počinili mobing nad policajcima.
– Načelnik niške PU Srđan Grekulović nam je rekao da niko od rukovodilaca koje je koleginica Mitić označila kao krivce za mobing nije smenjen, već da će oni biti biti vraćeni na stara radna mesta, u gradove iz kojih su došli u Niš kada i sam Grekulović (aprila 2013, prim. aut.). Znam da su kolege u Smederevu slavile kad je otišao jedan od njih. Grekulović nam je kazao i da MUP i Direktorat policije čekaju izveštaj Višeg tužilaštva, te da će posle toga reagovati – rekao je Vidojević.
Mediji su prethodno objavili da su Direktorat policije Srbije i vrh MUP-a navodno suspendovali grupu rukovodilaca u PU Niš, a među njima i Anđelkovića i Jovanovića. U oproštajnom pismu inspektorka Anica Mitić je navela da je reč o ljudima “bez savesti, morala i obraza, koji pritom nemaju pojma kako se radi posao”. Prema njenim rečima, zbog Anđelkovića su se policajci “razboljevali i odlazili na bolovanje, pošto nisu mogli da podnesu torturu”, a od Jovanovića je “svaki dan trpela šikaniranje i uvrede”. Anđelković nije želeo da komentariše ovakve optužbe, uz obrazloženje da “nema ovlašćenja da daje izjave”, a Jovanović se nalazi na godišnjem odmoru.
Načelnik PU Grekulović je nakon samoubistva inspektorke Mitić kazao da će “svi navodi iz oproštajnog pisma biti detaljno istraženi i sigurno će biti sačinjen nepristrasan izveštaj”. On je rekao da je Mitićeva pre samoubistva “duže bila na bolovanju”, te da je “od njenih pretpostavljenih obavešten da je bila dosta labilna, pa su predlagali da je premeste na lakše radno mesto”.
Inspektorkina porodica je, međutim, saopštila da je ona bila na bolovanju zbog povrede ruke. Porodica je podsetila da je ona završila Višu kriminalističku školu u Zemunu, od 2006. godine bila u službi, a “svoj posao volela više od svega” i radila ga krajnje posvećeno i savesno. Zbog iznetih neistina na račun Anice pozvali su Grekulovića da podnese ostavku iz moralnih razloga.

Profesionalac

– Jedno kratko vreme radio sam u patroli sa Anicom. Znam da je oličenje poštenja i hrabrosti, i jedan je od najboljih profesionalaca koje sam upoznao. Inspektori koji rade na suzbijanju narkomanije su u ogromnom stresu, jer ne samo da moraju da hapse dilere, nego moraju da obezbede i dokaze da su imali drogu. Takođe, svakodnevno gledaju kako propadaju mladi ljudi koji se drogiraju, kao i kompletne njihove porodice, a to je jako teško – rekao je Miloš Jelenković iz NPSS.

 MUP demantuje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je najoštrije odbacio navode Nezavisnog policijskog sindikata Srbije da je u MUP zavladala epidemija suicida među zaposlenima. “Tokom prošle godine samoubistvo je izvršilo pet pripadnika MUP, a u prvih sedam meseci ove godine troje, kaže se u saopštenju. MUP u saopštenju naglašava da je tokom 2006. bilo 12 samoubistava policajaca, 2007. godine 13 suicida, 2008. godine osam, tokom 2009. deset, a sledeće godine izvršeno je jedno samoubistvo više. U 2011. godini ubilo se 14 pripadnika MUP, 2012. deset, a u 2013. godini osam. “Iz ovih podataka jasno se vidi da nije tačno da je u poslednjih 10 godina 130 policijskih službenika izvršilo suicid, kako tvrde u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbiji, već je taj broj manji od 100”, naglašavaju iz MUP-a.

[adsenseyu1]

(Danas.rs)