VEOMA VAŽNO ZA ZDRAVLJE: Evo šta će se desiti ako redovno spavate u HLADNOJ sobi (INFO)

san

pixabay /dnevne.rs

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. Ali, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i ubrzaju metabolizam.
Do nedavno, znanstvenici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom poslednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem delu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli da sagorevaju kalorije i održavaju unutrašnju temperaturu tela.
Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova američka studija istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova u spavaćim sobama u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera tokom nekoliko meseci. Mladići su tokom dana živeli svoje standardne živote, ali bi se uveče vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurana, kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provetrenih laganih čaršava.
[adsenseyu1]
Za vreme prvog meseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaknuti reakciju tela. Sledećeg meseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama).
andjeo

Foto: pixabay

Sledeći mesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju poslednji mesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, nivo insulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog meseca količina smeđe masnoće je merena.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promenila je njihova tela znatno.

Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko nedelja spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osetljivost na insulin, koji je pod uticajem promena šećera u krvi, se poboljšala. Promene su se blago poboljšale, no ta promena je značajna, tvrdi Frančesko S. Keli, jedan od istraživača i profesor.

[adsenseyu1]

“Ovo su sve zdravi mladi muškarci, ali samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom da smanje njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima. Takođe su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi. Metabolička poboljšanja su se poništila nakon nekoliko nedelja spavanja na temperaturi od 27˚, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju.”

Poruka ovih istraživanja, kako Keli kaže:

“Kako bi snažno postakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mojoj kancelariji ima još jednu prednost – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature naše okoline pospešuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo.”

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sastava i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).

(Dnevne.rs /Izvor – Matrixworldhr.com/T.P.)