VEČERAS ČEKAMO BOGOJAVLJENJE I ZAMIŠLJAMO ŽELJU: Noćas TAČNO U PONOĆ morate uraditi ovu stvar da bi se sigurno ostvarila

krst

Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

Veruje se da se večeras otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti.

Prema predanju, tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju, koja mora biti jasna.

Danas je zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada pravoslavni vernici poste.

Veruje se da se u ponoć otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna. Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan.

PROČITAJTE JOŠ

NEVEROVATNA ispovest o surovom postupanju Mike Aleksića! “NJEGOVA ŽENA JE PRISUSTVOVALA SVEMU TOME!” (FOTO)

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

Pri Isusovom krštenju, Bog se javio tri puta. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.Ovaj događaj slavi se kao Bogojavljenje. Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom.

Veruje se da ova voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek.Samo na dan Bogojavljenja ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće.

Na Bogojavljanje domaćice obično spremaju pihtije, jer se smatra da one moraju imati za Bogojavljenje svoje mesto na stolu.

Kao i za mnoge praznike, i za ovaj su vezana mnoga verovanja o prognozi vremena.

Veruje se da,ako duva severni vetar, biće zdrava godina, a ukoliko duva „južnjak“, godina će biti puna boleština.

Rodna godina će biti ako bude oblačno ili pada sneg tog dana, a vedro vreme, predskazuje lepo i sušno leto.

   

Dnevne.rs, Tanjug