UPOZORENJE NA OBILNE PADAVINE: Srbiji preti izlivanje reka, a kiša će padati dan i noć u ovim krajevima!

vreme

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Obilna kiša očekuje se u ponedelјak, najpre na zapadu i jugozapadu Srbije i to u količini od 20 do 50 milimetara za 24 časa, lokalno i više.

Posle podne, uveče i u toku noći padavinska zona širiće se preko centralnih krajeva ka istoku zemlјe. Prestanak kiše očekuje u utorak ujutro na jugozapadu, a sredinom dana i u ostalim krajevima.

Od ponedelјka posle podne do utorka ujutro na području Beograda obilna kiša sa količinom od 30 do 40 milimetara.

Zbog obilnih padavina doći će i do povećanja vodostaja na nekim rekama. Prema najavi iz RHMZ, na slivu Kolubare sa pritokama, Jadru sa pritokama, Ljuboviđi, gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Limu i Ibru sa pritokama vodostaji će u ponedeljak i utorak biti u umerenom i većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Na snagu stupa propis zbog kog mnogi neće moći da registruju automobil

I prema prognozama meteorologa Đorđa Đurića, od ponedeljka prepodne do utorka prepodne očekuju nas obilne padavine, u nekim krajevima za manje od dva dana pašće više kiše nego za ceo oktobar.

Kiša će u ponedeljak ujutru već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele. Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

Kako dalje navodi Đurić, u većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosečna količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati.

RHMZ prognoza

Foto: RHMZ/Printscreen

– Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i i utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije – upozorava Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: KONOV KOEFICIJENAT: Ovo je jako zabrinjavajuće, a evo šta može da se desi

Kako navodi RHMZ, u ponedeljak može da dođe do povećanja vodostaja na Jadru, Kolubari, Tamnavi, Ubu i Ljigu, dok je u utorak moguć porast, osim na ovim rekama, još i na Peku, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Resavi, Lepenici, Crnici, Belom i Crnom Timoku, Toplici, Jablanici.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)