OPASNO: Lek “Diklofenak” koristite samo u krajnjoj nuždi!

kasika
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS saopštila je da u saradnji sa proizvođačima lekova koji sadrže diklofenak prosledila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih upozorava o organičenjima terapijske primene ovog leka.

„Korist primene diklofenaka veća je od rizika, međutim, trenutno dostupni podaci ukazuju na povećanje rizika za nastanak arterijske tromboembolije (tromb se prenosi kroz vene) pri primeni diklofenaka“, navodi se u saopštenju i dodaje da je kod svih pacijenata potrebno primenjivati najmanju efektivnu dozu ovog leka i to u najkraćem mogućem roku potrebnom za kontrolu simptoma.

Kontraindikacije diklofenaka, kako su naglasili, primećene su kod pacijenata koji imaju slabo srce.

„Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena kongestivna insuficijencija srca (srčana slabost) NJHA klase II-IV, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest“, precizirali su u saopštenju.

Značajan faktor rizika, kako su naveli, postoji i kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetes melitusom i pušenjem, pa u tim slučajevima terapiju diklofenakom treba započeti tek nakon pažljive procene.

U slanju pisma zdravstvenim radnicima, pored Agencije, učestvovali su i proizvođači koji imaju dozvole za lekove koji sadrže diklofenak i namenjeni su za sistemsku primenu, poput Galenike, Alvogen farme, Hemofarma, Krka-Farme i Farma svisa.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Tanjug)