TUŽILAC SAOPŠTIO POSLEDNJE DETALJE: Hrvatski agent 1990. došao u Srbiju, evo zašto je priveden (INFO)

resetke

Foto: Dnevne.rs /pixabay

BEOGRAD – Više javno tužilaštvo večeras se oglasilo saopštenjem povodom hapšenja muškarca koji se sumnjiči da je špijunirao u korist Zagreba.

Akcija hapšenja sprovedena je u saradnji Bezbednosno informativne agencije BIA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kada je uhapšen muškarac zbog sumnje da se bavio špijunažom.

– Radi se o osobi koja ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koji je do 1990. godine živeo i radio u Hrvatskoj, posle čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

U saopštenju tužilaštvo je i dodalo da je osumnjičenom za navedeno krivično delo određeno zadržavanje od 48 sati ,nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja .

[adsenseyu4]

– Tužilaštvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima nastaviti postupanje u pravcu utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja,vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije ,a sve u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obeležja ovog krivičnog dela u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.Nakon sprovedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, kaže Više javno tužilaštvo u Beogadu u svom saopštenju.

par

Foto: pixabay /dnevne.rs

Međutim, hrvatski portal Index.hr je saznao da je “uhapšeni hrvatski špijun u Beogradu, tereti se da je radio za hrvatsku Vojno bezbednosnu-obaveštajnu službu i da je tokom proteklih meseci, pa čak i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj službi, dakle, VSOA-i, bili od posebnog interesa”.

[adsenseyu1]

Konkretno, doznaje portal, u poslednje vreme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla da pokrene krivične postupke zbog (ne)dela počinjenih tokom Građanskog rata od 91.-95. i organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod merama svojih srpskih kolega nalazi se već mesecima.

“Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se točno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu”, kaže izvor.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

[adsenseyu2]