TUGA DO NEBA: Na današnji dan NATO bomba je Srbiji nanela RANU KOJA ĆE ZAUVEK DA PEČE

bombardovanje

FOTO: PRIVATNA ARHIVA/printskrin, Blic)

Potresna priča o Milici Rakić, trogodišnjoj devojčici tragično preminuloj u NATO bombardovanju, obišla je svet, a njen lik vremenom je postao simbol svih nevinih stradanja agresije koja je 1999. godine pogodila SRJ.

Da je bilo sreće, njena porodica danas se ne bi okupljala na pomenu svojoj ćerki, ubijenoj pre 19 godina.Ali sudbina je htela drugačije…

Kada smo jutros pozvali Miličinu majku Dušicu kratko nam je rekla da nije raspoložena za razgovor.

– Na groblju smo trenutno, znate i sami zašto. Ne želimo da dajemo izjave na tu temu, nadam se da razumete – poručila je ona.

Kao i većina beogradskih porodica tih dana, i Rakići su tog kobnog 17. aprila bili na okupu u svom domu dok su nebom iznad njih preletale bombe.

Zgrada u kojoj se nalazi njihov stan smeštena je na svega šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici, jedne od meta na mapi vojnika NATO alijanse.

Geleri rasprskavajuće bombe bačene u blizini probili su gotovo sve što im se našlo na putu – prozore, zidove, vrata stana. Jedan od njih pogodio je i Milicu.

PRVO JE PREBIO NATAŠU, PA JOJ UZEO MINI MORIS: Bekvalčeva BESNA traži da joj Lazukić vrati auto, a ono što joj je poručio je SRAMOTNO!

Kako su njeni roditelji kasnije posvedočili za RTS, njihova ćerka, iako tokom prethodnih dana u kupatilo nikad nije odlazila bez nekog od ukućana, pre nesrećnog trenutka majci je rekla: “Neka, sama ću”.

Nije prošlo mnogo i stravičan zvuk eksplozije uznemirio je sve ukućane. Otac Žarko utrčao je u kupatilo i zatekao prizor koji će pamtiti dok je živ – njegova ćerkica, koja je u momentu vazdušnog napada bila na noši, ležala je krvava na podu.

Iako su geleri pogodili više tačaka Miličinog tela, povreda aorte zbog koje je devojčica izgubila mnogo krvi, bila je smrtonosna.

Otac ju je odmah odveo u ambulantu Hitne pomoći, ali kasnije izveštaje od lekara o zdravstvenom stanju ćerke roditelji nisu dobili. Za njenu smrt saznali su preko televizijskog priloga.

Spomenik Milici Rakić nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu, dok je njena bista, postavljena na spomenik deci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, tri puta renovirana, zbog napada vandala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom sinoćnjeg gostovanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Ulica u njenoj rodnoj Batajnici, ali i jedna u novosadskom prigradskom naselju Veternik ponele su njeno ime, dok je u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Manastiru Tvrdoš kod Trebinja naslikana freska Miličinog lika zajedno sa ostalim mučenicima.

Na oslikanom zidu, koja je delo đakona Nikole Lubardića iz Beograda, piše “Sveti novomučenik od NATO. Milica dete”

Milica Rakić danas bi imala 22 godine.

(Dnevne.rs /Izvor:  A. Ristović, Blic)