Svet bruji o NOVAKOVOM strastvenom GOVORU: To je bio NAJTEŽI TRENUTAK u mom ŽIVOTU (VIDEO)

djokovic

Foto: Reuters

Nije prvi put da najboljeg tenisera sveta novinari upitaju nešto što nema nikakve veze sa tenisom. I ovaj put, Srbin je dao jedinstven odgovor

Mnogo puta govorio je o stvarima koje nemaju veze sa tenisom, pa je tako Novak Đoković često upitan o ratu u Jugoslaviji kao i bombardovanju 1999. godine. U Londonu, gde najbolji srpski teniser učestvuje na završnom Mastersu, novinari su hteli od njega da čuju kako vidi izbegličku krizu, i to baš u trenutku kada je svet šokiran terorističkim napadima u Parizu.

Svetski mediji prenose da je Đoković održao strastven govor, u kom je istakao da treba pomoći sirijskim izbeglicama koje svoj spas od rata traže u evropskm državama.

Ujedno, najpoznatiji Srbin na svetu rekao je da je ponosan na svoju zemlju i sunarodnike, jer su pokazali čovečan odnos prema izbeglicama, nudeći im smeštaj, hranu i vodu.

Konkretno pitanje je glasilo da Đoković objasni kakva je situacija trenutno u njegovoj domovini.

[adsenseyu1]

– Nevolju izbeglica koji prolaze kroz Srbiju je jako teško gledati. Neophodan je odgovor humanosti u ovoj krizi. Užasne su posledice rata u Siriji. Milsim da je od 12 miliona stanovnika čak trećina napustila tu zemlju. Mnogi su prošli kroz Srbiju kako bi došli do svog cilja, a to su zemlje Zapadne Evrope, najviše Nemačka i Austrija. Srbija im je na tom putu – rekao je Đoković.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Mediji podsećaju da je najbolji igrač sveta postao UNICEF ambasador dobre volje u avgustu, a potom ispred te organizacije posetio decu izbeglice u Beogradu.

– Lično sam video sa kakvim problemima se oni susreću svaki dan. Tada sam bio u beogradskom hotelu, gde je bilo nešto prostora za sve te porodice na nekoliko sati, čisto da se osveže i pojedu i popiju nešto. Bila je i igraonica za bebe i decu. To me je baš pogodilo, i bilo mi je teško da sve to gledam. Iskreno, imao sam baš dosta humanitarnih aktivnosti u životu. Imam svoju organizaciju koja je fokusairana na obrazovanje. Svašta sam video jer je Srbija poslednjih 20 godina u problemima, ekonomskim poteškoćama, ratovima…

Ali taj događaj je bio jedan od najtežih, emotivnih trenutaka koji sam doživeo. Gledate dete kako se igra sa drugim detetom, a onda posle 30 sekundi dolaze njihove majke i kažu “moramo da idemo”. Onda oni kreću na put od ko zna koliko kilometara, ko zna gde. To je strašno šta se sada dešava – otvorio se najbolji teniser sveta i dodao:

Printskrin: Youtube/World Bank Live

– Morate da uvidite suštinu svega ovoga. Morate da shvatite da je razlog svega šta se dešava rat u njihovoj zemlji. I ne možete kriviti te ljude. Ako nemaju kuću, gde će onda? Naravno da će tražiti bolje mesto za život. I obaveza je svih zemalja je da im pruže pravo na to na osnovu međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima. Zapisano je da im treba pružiti makar sklonište.

Zato sam jako ponosan kao Srbin kad vidim kako se moji sunarodnici ophode prema migrantima. Ljudima koji su propatili ponudili su utočište, hranu i piće. To su osnove života. Iz moje perspektive, a ja sam samo sportista, celu situaciju pratim kao čovek. I svi treba da budemo ljudi i imao saosećanja jedni za druge, da to bude važnije od zakona i granica i ostalih političkih stvari – zaključio je Novak Đoković.

[adsenseyu1]

Skoro 130.000 registovanih izbeglica prošlo je kroz Srbiju, a prema procenama UNHCR, isto toliko je prošlo kroz Srbiju a da nisu registrovani, prenose mediji.

Kako vi videte ovakav stav Novaka Đokovića? U komentarima ispišite svoje mišljenje.

(B.M. /Telefraf)