Stručnjak za islamski terorizam: Francuskoj je objavljen pravi rat!

vojnik
Francuskoj je objavljen pravi rat, ali ona neće odustati od svojih tradicionalnih vrednosti, ističe za Žan Šarl Brizar, poznati francuski stručnjak za islamski terorizam.

Sa čim se to Francuska suočava danas?

– Objavljen nam je rat. Moglo se očekivati nešto slično, s obzirom na međunarodni kontekst, situaciju u Siriji i Iraku i na naše učešće naročito u ratu protiv Islamske države. Ali, ovo je bez presedana. Već smo bili suočeni s terorizmom osamdesetih i devedesetih godina, ali nikada ovakvih razmera.

Šta može da se dogodi u danima i nedeljama koje dolaze?

[adsenseyu4]

– Nažalost, mislim da je ovo tek početak onoga čemu ćemo prisustvovati u budućnosti, napada ultraradikalnih individua od kojih su neke došle iz Sirije ili drugih država, vezanih za neku od terorističkih mreža. Postoji rizik da se slične akcije umnože u mesecima koje dolaze.

Šta Francuska treba i može da uradi da predupredi ove pretnje?

– Ne mnogo toga, nažalost. Možemo bolje da nadgledamo pojedince. Ali, ne možemo da pratimo sve i svakoga u isto vreme. Angažovali smo se u ratu protiv terorizma i od toga nećemo odustati zato što neko vrši atentate. Ostaćemo dosledni našim vrednostima, a pojačaćemo nadgledanje i obaveštavanje.

[adsenseyu1]

(Novosti)