‘STRAHOVIT PRESEDAN’: Ovako je na današnji dan Putin svima podelio LEKCIJE O KOSOVU (VIDEO)

predsednik

Foto: publicdomainpictures.net

U obraćanju na prvom kanalu ruske državne televizije, predsednik Rusije Vladimir Putin je na današnji dan 2008. godine rekao da je slučaj Kosova “strahovit presedan”, koji “u suštini lomi čitav sistem međunarodnih odnosa, stvaran ne decenijama, već vekovima”.

Ovo nije bio jedini put da je lider Rusije iskazao jasno svoje mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova, pa je tako i u jednom intervjuu nemačkoj novinarki odbrusio:

– Prvi deo vašeg pitanja tiče se Kosova. Kako će Rusija reagovati? Ja sam već imao mogućnost da se izrazim o tom povodu, o tom problemu. Još jednom hoću da podvučem. Mi smatramo da podrška jednostranog objavljivanja nezavisnosti Kosova jeste nemoralna i nepravedna. Četrdeset godina postoji faktički nezavisna Republika Severni Kipar, zašto je vi ne priznate? Kako vas nije stid uopšte, evropejce, s takvim dvojnim standardima da pristupate rešenju istih pitanja u raznim delovima sveta? – upitao je Putin, pa nastavio.

[adsenseyu1]

– Nama sve vreme govore: “Kosovo je poseban slučaj”. Sve je to laž! Nikakvog posebnog slučaja tamo nema i svi to znaju, a zapravo je ovo etnički konflikt, prestupi s obe strane, de fakto nezavisnost puna. Tako treba postaviti jedinstven princip rešenja tih pitanja. U Španiji ljudi neće da žive u okvirima jedne države. Hajde, podržite ih tamo! 400 godina Velika Britanija ne daje svoju teritoriju Severnoj Irskoj, i šta? Zašto Irsku ne podržavate? Međunarodno pravo ne štiti interese malih država. I naravno, mi ćemo postaviti to pitanje u SB OUN.

 Osim o Kosovu, Vladimir Putin je jednom prilikom govorio i o još jednom nemilom događaju, koji je pogodio Srbiju (tadašnju Jugoslaviju),i izrazio stav kojim je stao u odbranu naše države. Reč je o bombardovanju 1999. godine, kada, kako je rekao, nije mogao da poveruje svojim očima.

– Da bi agresija ličila na legalno delovanje, oni su gurali rezolucije međunarodnih organizacija, a ako se to nije dešavalo, ignorisali su i Savet bezbednosti UN u celini. Tako je bilo i u Jugoslaviji 1999. godine – poručio je lider Rusije.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)