ŠOKIRAO VUČIĆA IZJAVOM – DAČIĆ IZGUBIO ŽIVCE: EU nas j..e svaki dan! (INFO)

sps

Foto: Tanjug

EU sa Srbijom mora da igra otvorenih karata ili nam ne treba. To poručujem i Federiki Mogerini, ali i celoj Uniji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić očigledno je izgubio živce posle najnovijih ultimatuma koje je Priština poslala u Brisel, pa je za Kurir u već oprobanom stilu opisao situaciju u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Naime, Dačić je u izjavi za Kurir otvoreno rekao da Evropska unija j..e Srbiju svaki dan!

– EU mora da shvati da je dosta igranja sa Srbijom: ili će igrati otvorenih karata, ili nam ne trebaju. To poručujem i Federiki Mogerini, ali i celoj EU. Posle svih ovih pritisaka i ultimatuma o kojima sada slušamo ispada da sam bio u pravu kad sam njenoj prethodnici Ketrin Ešton u Briselu rekao da je nama sa njima „fak evri dej“ (prevod: Vi nas svaki dan j..ete) – izjavio je Dačić za naš list.

[adsenseyu4]

Šokirao Vučića

Ministar spoljnih poslova zapravo se podsetio na događaj kada je briselske zvaničnike šokirao pošalicom s popularnom psovkom na engleskom jeziku. Kako je sam ispričao, povod za nepristojnu šalu bili su nazivi komiteta u Briselu – GAK (za opšte poslove) i FAK (za spoljne poslove).

– Naravno, niko nije tamo tako bezobrazan kao što mi Srbi možemo da budemo. Pošto sam bio veoma blizak s Ketrin Ešton, ona kaže: „U četvrtak će biti GAK, u petak će biti FAK, ja ne znam kako će to da prođe.“ „Eee, moja Keti“, tako sam rekao, „nama je fak s vama evri dej“. Vučić kaže: „Ti nisi normalan.“ Ona dve sekunde nije mogla da shvati šta sam hteo da kažem, dok nije povezala, jer njima to ne pada na pamet, nisu baš toliko… Ona kaže da posle druženja sa mnom gleda na Srbiju drugim očima – objašnjavao je Dačić u jednoj televizijskoj emisiji.

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da ovakve Dačićeve izjave nama nikako ne idu u prilog.

– Nisu dobre te Dačićeve nervozne reakcije. Umesto da se bavi diplomatijom i pomaže Vučiću, on tako reaguje… Mislim da je Dačić već u kampanji za predsedničke izbore, da ovakve izjave gde se busa u grudi, kako kod nas tako i kod Hrvata, imaju određenu reakciju – komentariše Nikolić.

Dačić je juče negirao i da „neko sa Zapada“ traži promenu formata u kojem se odvija briselski dijalog i naglasio da Beograd očekuje nastavak razgovora, ali i da ne pristaje na teme koje izlaze iz okvira statusne neutralnosti.

[adsenseyu1]

– Ako misle da su teme poput granice, ratne odštete, međunarodnog priznanja, članstva u međunarodnim institucijama teme o kojima treba da razgovaramo, onda mi nismo saglasni da se taj dijalog uopšte nastavi. To je nešto o čemu se ne razgovara, mi vodimo statusno neutralni dijalog – poručio je šef diplomatije.

Nije nam Rusija kriva

Dačić je objasnio, zaključak razgovora premijera Aleksandra Vučića i Mogerinijeve jeste da nema ultimatuma, da Priština nije ništa novo dostavila i da EU o tome i ne razmišlja.

On je poručio da su laži da Srbija nije otvorila novo poglavlje zbog Rusije.

– To se desilo jer nije došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini razlog… Prestanite više da lažete. Pokušavaju da kažu da je Rusija kriva što Srbija ne napreduje ka EU – izjavio je on.

Kako je rekao, Srbija se bori da Kosovo ne postane član UN pre nego što se završi dijalog.

– Ako dijalog rezultira nekim dogovorom koji može da ide dalje na međunarodne organizacije, onda smo mi spremni za dijalog o trajnom rešenju problema Kosova. Ali da neko nameće jednostrane odluke i poteze, Srbija se s tim nikada ne može saglasiti – naglasio je on.

[adsenseyu1]

Plan   Strategija predsednika za međunarodnu podršku srbiji

NIKOLIĆ: UN SU NAM JEDINI ŠTIT


Predsednik Tomislav Nikolić je poručio da bi EU, da je lako priznati nezavisnost Kosova, „rekla mi to tako vidimo“, ali da ne može jer pet članica EU ne priznaje tu nezavisnost.- Mi smo prijatelji sa mnogo zemalja EU, ali tih pet država nije odlučilo da ne prizna nezavisnost KiM samo zato što smo prijatelji. One znaju da bi mogle da se suoče sa istim problemom i priznavanje Kosova bi ih dovelo u situaciju da se bore za sopstveni suverenitet i teritorijalni integritet – izjavio je Nikolić za televizijsku stanicu Rusija danas.Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Nikolić je ukazao da su Albanci jasno zahtevali nezavisnost, da je EU namerna da im pomogne i da zato nije bilo dogovora.- Sada su nam UN jedini štit, naša jedina zaštita. SB je telo UN koje nikada neće podržati ideju nezavisnosti KiM – uveren je predsednik.

Nova provokacija Prištine
DEKLARACIJOM O OVK SLAVE ZLOČINCE

Kosovska skupština usvojila je juče Deklaraciju o vrednostima OVK, koja predviđa da se u narednih šest meseci usvoji i zakon o vrednostima OVK. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je slavljenje zločinaca i terorista „dokaz civilizacijske nezrelosti“ tamošnjih lidera.- Nije mi poznato da je ijedna skupština na svetu, osim možda tokom Drugog svetskog rata, usvajala rezolucije kojima se slave zločinci, ali parlament u Prištini je, eto, još jednom uspeo da bude jedinstven – rekao je Đurić.

(Dnevne.rs /I. Kljajić,S. Vojinović, Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]