SLUČAJ ZARAŽENOG ĐAKA U BEOGRADSKOJ ŠKOLI! Roditeljima preti kazna do 12 godina zatvora i ODUZIMANJE STARATELJSTVA (INFO)

korona

FOTO: GOOGLE STREET VIEW / SCREENSHOT

Prvi slučaj deteta zaraženog korona virusom u jednoj beogradskoj školi osim što je podigao veliku buru u javnosti, mogao bi roditelje skupo da košta.

U najgorem slučaju preti im kazna zatvora i do 12 godina i oduzimanje deteta.

Naime, nakon što se saznalo da su roditelji poslali dete trećeg razreda u Osnovnu školu “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik znajući da je dete testirano na kovid 19…kasnije i pozitivno na korona virus, sam ministar prosvete Mladen Šarčević je u izjavi za “Blic” kazao je da će roditelji snositi odgovornost za nesavesno ponašanje.

ŠOK I NEVERICA U VLADI SRBIJE: Predsedniku Vučiću u Beloj kući stavljen na sto papir SA PRIZNANJEM KOSOVA (FOTO)

– Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja – rekao je Šarčević. Tim povodom kontaktirali smo advokate kako bi nam pojasnili kakve kazne mogu biti propisane u konkretnom slučaju.

Ako nadležni organi utvrde da postoji odgovornost roditelja, preti im kazna zatvora u trajanju do 3 godine zbog nepostupanja po odlukama nadležnih organa koje su donete u cilju suzbijanja epidemije.

Ako bi dete zarazilo nekoga drugog, i ako bi usled toga nastupile teže posledice ili smrt tog lica, pretila bi im kazna u trajanju do 12 godina zatvora – kaže za “Blic” advokat iz Beograda Miloš Radulac.

On napominje da bi činjenica da je dete odvedeno u školu u momentu kada roditeljima nisu bili poznati rezultati testa, a naročito ukoliko su postojali neki simptomi zbog kojih je dete i testirano na prvom mestu, ukazivala na to da se ovde radi o “grubom ogrešenju o zdravstvene propise i nebrizi za dobrobit drugih lica”.

Ipak, posledice bi po roditelje mogle da budu i teže. Na to je ukazao i Radulac.

– Ovakav postupak roditelja bi mogao takođe biti signal organu starteljstva da pokrene postupak za delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti – zaključuje on.

Da bi roditelji mogli krivično odgovarati napomenuo je jutros i pomoćnih ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, preduzeti i mere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

– Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili – preduzeće se mere – pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Ministarstvo: Od savetodavnog rada do izmeštanja iz porodice

Roditeljima koji ne budu poštovali epidemiološke mere preti nekoliko kazni, od kojih je najozbiljnija nadzor nad roditeljstvom.

Kazne po prijavi propisuje Centar za socijalni rad, navode za “Blic” u Ministarstvu rada i socijalne politike.

– Centar za socijalni rad u okviru svojih javnih ovlašćenja vrši procenu načina na koji roditelji vrše svoje roditeljsko pravo, a mere se kreću od savetodavnog rada na unapređenju roditeljskih veština, pa sve do mera korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava.

U situaciji grubog kršenja i zloupotrebe ovog prava, deca mogu biti izdvojena iz porodice i izmeštena u adekvatniju sredinu – kažu u Ministarstvu za rad i sociojalnu politiku.

Međutim, Centar za socijalni rad nema nadležnost ukoliko su nesavesnim postupcima pojedinih roditelja ugrožena druga deca.

– Centar za socijalni rad nema nadležnosti da preduzima mere u situaciji kada građani svojim postupanjem ugrožavaju drugu decu, uključujući i situaciju kada to čine slanjem svog deteta u školu, a da je nedovoljno utvrđeno zdravstveno stanje – kažu u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

 

Dnevne.rs, Nikolina Govoruša , Željka Jevtić, Blic