SIMPTOMI SU TU, ALI JE TEST NEGATIVAN? Stručnjaci objasnili zašto je 20 odsto Srba imalo virus, a da NISU NI ZNALI

doktor

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Kašljem, probada me u plućima, grebe me grlo, imam temperaturu, testirao sam se na koronu i negativan sam. Kako je to moguće?

Ovakvu priču sve češće možete da čujete. Da li je stvar u tome da su testovi nepouzdani ili jednostavno nije svaka prehlada znak da imate Covid-19?

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je oko 20 odsto građana Srbije bilo zaraženo koronom a da za to nema potvrdu na nekom od testova. Mnogi su imali blage simptome, neki uopšte nisu imali simptome, a dobar deo ih je virus preležao na nogama.

– Ako se u jednom danu potvrdi 6.000 slučajeva, to znači ih je tog dana zaraženo deset puta više, a da to i ne znaju ili nemaju potvrdu da su zaraženi – objasnio je doktor Kon.

PROČITAJTE JOŠ: “KUĆNA IZOLACIJA” Ako vam ukućanin ima koronu držite se ovih pravila

– Postojanje asimptomatskih slučajeva je generalno dobro, jer onaj ko prođe asimptomatsku formu, njemu ostane imunitet, a sazna da je bio bolestan tek kada se testira i okriju mu zaštitu na tzv. IgG tela protiv određenog virusa. Na taj način se povećava i kolektivni imunitet – objašnjava Delić.

On kaže da se virus luči dva do tri dana pre nego što počnu simptomi, dok je dan pred sam početak simptoma najveća koncentracija virusa.

– Zatim narednih sedam do deset dana ta koncentracija virusa u sekretu pada, što znači da jedna osoba vuče taj virus do 12 ili 13 dana, što je dug period i vrlo nepovoljna činjenica sa tačke gledišta širenja virusa – zaključuje Delić.

PCR-om se, kako je objasnila Emina Milošević, docentkinja imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, detektuje genetski materijal virusa, dok antigenski testovi detektuju proteine virusa. PCR ima mogućnost da prepozna manju količinu virusa u uzorku nego što to može da učini antigenski test.

vitamini

FOTO: EPA / LAURENT GILLIERON

Osetljivost svih antigenskih testova se poredi sa PCR-om i preporuka je da se koriste samo oni čija je osetljivost preko 80 odsto.

S druge strane, naš poznati virusolog Ana Gligić kaže da virus korona mutira i da se samim tim menjaju i simptomi kod osoba koje su njime zaraženi.

– Problem su mutacije prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus – kaže doktorka Ana Gligić.

Antigenski test nije konačna potvrda

Upotreba antigenskih testova ne preporučuje se u okolnostima kad je udeo pozitivnih osoba mali, kao što je, na primer, prelazak granice ili prijem na bolničko lečenje non-kovid pacijenata,

– Negativan antigenski test nikako se ne može smatrati konačnom potvrdom da infekcija nije prisutna, jer je moguće da antigenski test bude negativan, a PCR pozitivan, i to znači da je virus prisutan – ističe doktorka Milošević.

PROČITAJTE JOŠ: GRAĐANI, OPREZ! Četiri ključna razloga zašto je NESREĆA da se baš sada zarazite koronom

Stopa reprodukcije virusa – šest osoba

Ono što kod virusa korona zabrinjava, kako navodi doktor Delić, to je tzv. stopa reprodukcije, koja kod ovog virusa iznosi jedan prema šest.

– To znači da jedna zaražena osoba može da prenese virus i na šest osoba. Na početku je bilo priče da je reč o dve, eventualno tri, a sada podaci kažu da je u pitanju i do šest osoba – objašnjava infektolog Delić.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)