SEĆATE LI SE OVOG DEČAKA KOJEM JE GENERAL RATKO MLADIĆ DAO ČOKOLADU 1995. GODINE? Evo gde je on danas (VIDEO)

zudin-Alic

Printskrin: Youtube/Neba Bane

Bila je to prva čokolada koju sam probao u mom osmogodišnjem životu. Bili smo gladni, a mi deca nismo znali ko je taj ko nam deli slatkiše – rekao je Izudin Alić

U Potočarima je 11. jula 1995. godine zabeležen snimak, na kome je prikazano kako Ratko Mladićrazgovara sa ženama i decom. Ovaj snimak na kome Mladić, koji je optužen za genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u Bosni, miluje osmogodišnjeg Izudina Alića iz Prohića kod Srebrenice i daje mu čokoladu, obišao je svet.

– Bila je to prva čokolada koju sam probao u mom osmogodišnjem životu. Bili smo gladni, a mi deca nismo znali ko je taj ko nam deli slatkiše. Obradovao sam se poklonu i u dva zalogaja progutao čokoladu. Dok sam je jeo, moja nana Hana govorila mi je da je bacim. Kasnije mi je pričala da se bojala da čokolada nije bila zatrovana, jer, kako mi je kazala, taj zlikovac može svašta učiniti – rekao je Alić.

[adsenseyu1]

Alić tvrdi da se veoma malo seća rata, ali da pamti glad i rastanak sa porodicom.

– Dolaskom na slobodnu teritoriju s majkom Fatimom, nanom Hanom, dedom Šahinom, braćom Isadom i Nurijom, smestili smo se u šatorsko naselje Dubrave, a nakon toga u izbeglički centar pored Banovića. U iščekivanju oca, teško smo živeli u izbeglištvu. Brat i ja deca, a majka stara i iznemogla, pa nismo mogli ništa raditi. Nekako smo završili osnovnu školu. Kada smo saznali da je otac ekshumiran i identifikovan i kada je ukopan u Potočarima, odlučili smo se vratiti u rodno selo i nismo se pokajali – priča Izudin Alić.

Printskrin: source.ba

Nakon što se s majkom i braćom pre jedanaest godina vratio u rodne Prohiće kod Srebrenice, počeli su da se bave poljoprivredom i stočarstvom.

[adsenseyu1]

Danas je Izudin uspešni farmer. Oni žive u obnovljenoj kući, imaju 110 ovaca, a u slobodno vreme rade i razne poslove za dnevnicu.

Pogledajte trenutak susreta dečaka i Mladića na 2:20 na snimku:

(Telegraf.rs/ Izvor: avaz.ba)