Sećanje na legendu: Uživajte uz 10 najboljih pesama Kemala Montena (VIDEO)

pevac
Kemal Monteno rođen je u Sarajevu, 17. septembra 1948. Bogatu i uspešnu karijeru počeo je nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. godine sa vlastitom pesmom “Lidija”

Sarajevski kantautor Kemal Monteno umro je danas u Zagrebu u 67. godini.  Kao višegodišnji dijabetičar, Monteno je početkom januara ove godine primljen u bolnicu”Rebro” u Zagrebu zbog komplikacija posle transplantacije bubrega koja je novembra prošle godine obavljena u toj bolnici.

Kemal Monteno rođen je u Sarajevu, 17. septembra 1948. Bogatu i uspešnu karijeru počeo je nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. godine sa vlastitom pesmom “Lidija”. Monteno je bio miljenik festivalske publike u Sarajevu, gde je redovno dobijao prve nagrade kao izvođač, autor muzike i teksta.

[adsenseyu4]

Od 1969 do 2014. godine Monteno je objavio četrdesetak autorskih gramofonskih ploča i albuma. Monteno se s budućom suprugom Brankom upoznao 1967. u Sarajevu, venačali su se četiri godine kasnije i imali dvoje dece. Kemalov otac Osvaldo Monteno je bio Italijan koji je tokom Drugog svetskog rata poslat da se bori u Jugoslaviji, a majka mu je bila Sarajka, Bahrija. Osvaldo i Bahrija su Kemalu, dok je bio dete, pevali pesme, svako na svom jeziku.

Ovo su 10 najboljih pesama:

Lidija

[adsenseyu1]

Dušo moja

Jedne noći u decembru

Sarajevo ljubavi moja

 

Nije htela

Daleko

Nekako s proljeća

Hiljadu pahulja bijelih

Ovako ne mogu dalje

Padaju hladne kiše