SAZNAJTE: Kako protiv krpelja koji mogu da prenesu lajmsku bolest (INFO)

zaraza

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Period najjače aktivnosti krpelja već je počeo u Srbiji sa dolaskom prvih toplijih dana i trajaće do kasne jeseni, upozorili su stručnjaci, podsećajući da ovi insekti, ako su zaraženi, mogu da prenesu lajmsku bolest.

Svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije, jer nisu svi zaraženi. Na području glavnog grada, procenat zaraženih krpelja kreće se poslednjih godina oko 25 odsto – izjavila je za Tanjug specijalista epidemiologije u Savetovalištu za lajmsku bolest u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Nevenka Pavlović.

Savetovalištu se godišnje javi između 100 i 150 novoobolelih od lajmske bolesti sa područja Beograda, rekla je ona i dodala da se u maju i junu registruje najveći broj osoba sa ubodom krpelja, a najveći procenat obolelih u početnom stadijumu bolesti u junu.

DOKLE VIŠE?! KO O ČEMU HRVATI O RATU: Modriću su četnici ubili dedu, Lovrenova porodica ostala bez svega (INFO)

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u republici se godišnje u proseku prijavi oko 800 obolelih od lajmske bolesti u svim starosnim kategorijama, a najzastupljenije su osobe od 20 do 60 godina.

– Godišnji izveštaji o kretanju zaraznih bolesti na teritoriji republike pokazali su da lajmska bolest ima najveću učestalost u grupi bolesti koje se prenose putem nekog vektora, u ovom slučaju zaraženog krpelja – izjavila je šefica Odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Institutu dr Bojana Grgić i dodala da „zasad nema podataka o procentu zaraženosti ovih insekata za teritoriji cele zemlje”.

Ona je istakla da je, „u nedostatku specifične mere prevencije u vidu vakcine protiv lajmske bolesti, neophodno edukovati stanovništvo o neophodnosti primene mera lične zaštite u cilju smanjenja rizika zaražavanja”.

U Savetovalištu za lajmsku bolest objašnjavaju da bolest najčešće počinje pojavom bezbolnog kružnog crvenila u ravni kože na mestu uboda krpelja, posle jedan dan do mesec dana od uboda, a tu promenu mogu da prate i povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. Rano otkrivanje i lečenje u ovom stadijumu sprečava napredovanje bolesti.

– Ako pređe u drugi i treći stadijum, lajmska bolest zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu da budu napadnuti i svi ostali organi i sistemi, uz raznovrsne simptome i znakove – navela je dr Nevenka Pavlović, ističući da se bolest kod oko 68 odsto njihovih pacijenata završila u prvom stadijumu.

Njen savet Beograđanima je da, nakon boravka u prirodi, u toku istog dana pregledaju kožu celog tela, ne zaboravljajući kosmati deo glave. U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

PREDSTAVLJAMO VAM NAJČEŠĆE ZNAKOVE: Da li imate natprirodne sile u vašem domu? (INFO)

Skidanje treba obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom.

– Krpelji najčešće borave na listovima trave, žbunovitom i drugom rastinju visine do jednog metra, pa se zbog toga preporučuje košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima – podsetila je dr Pavlović.

Ona je dodala da treba smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica.

– Poželjno je i da garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati – rekla je dr Pavlović.

(Dnevno.rs)