Salopek rođen i živeo na granici sa BiH: Evo ko je bio Hrvat kojeg je ubio ISIL (FOTO) (INFO)

par

Foto: Fejsbuk

“Želim da verujem i nadam se da je moj Tomislav još uvek živ. Nada umire poslednja”‘, rekla je u sredu za agenciju AFP supruga Tomislava Salopeka (31) Nataša, za kojeg je Islamska država nekoliko sati ranije rekla da ga je pogubila.

VRPOLJ – Tomislav Salopek “običan” dečko iz Vrpolja koji je oženio ljubav svog života a zatim se, da bi prehranio sedmogodišnju ćerkicu i dvogodišnjeg sinčića, odlučio na težak korak, odlazak na rad u inostranstvo.

[adsenseyu5]

Diplomirani geodet sa diplomom Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković”, Tomislav je bio verni navijač zagrebačkog Dinama, a 31. rođendan je proslavio tek nedavno, u junu. Hrvatski geodet živeo je u Vrpolju, mestu udaljenom 15 kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Od poznanika i komšija porodica Salopek poslednjih se dana moglo čuti da je čitavoj porodici odvojenost oduvek teško padala, to više što Tomislav nije imao mnogo prilike da uživa u odrastanju svog sinčića. Nažalost, loše prilike u Hrvatskoj naterale su ga da posao potraži u Egiptu, u francuskoj kompaniji Compagnie Generale de Geophysique.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Čitav svet ovoj porodici se srušio 22. jula samo koji dan pre no što je Tomislav trebalo da vrati kući. U medije je dospeo i zastrašujući snimak ISIS-a, na kojoj je vidno mršaviji Tomislav u narandžastom kombinezonu, uz pretnju nožem naveo svoje ime i prezime, rekao da je oženjen za Natašu, a zatim i preneo pretnju svojih otmičara.

Apel za njegovo oslobođenje u sledećim je danima putem domaćih i svetskih medija uputio i Tomislavov otac, organizovane su i zajedničke molitve u lokalnoj crkvi, ali sve je bilo uzalud.

[adsenseyu1]

Novinari koji su juče posetili Vrpolje, kako bi videli kakva atmosfera vlada rodnim mestom pokojnog Tomislava Salopeka, kako se njegovi poznanici i prijatelji nose sa strahom, neizvesnošću i svime što prati ovu tešku priču, koja je završena na najgori mogući način.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Mesto iz kojeg je Tomislav otišao kako bi lakše prehranio svoju porodicu, juče je bilo sasvim pusto. Zbog vrućine, ali i zbog teške sudbine koja je snašla otetog Hrvata tek tu i tamo pokoji prolaznik požurio je kroz selo prema crkvi u kojoj se skupljaju svake večeri i pre mise mole za Tomislava.

Svi oni uzdali su se u višu silu, verovali da će Bog pomoći da se Tomislav vrati kući, kao što je trebao tog dana kada su ga oteli militanti Islamske države.

“Poznajem ga, strašno je roditeljima, supruzi i deci, svima je strašno. Neka Bog prosvetli tim ljudima pamet. Porodica se time teško nosi, svi se nadamo i verujemo da će ishod biti dobar. Znamo da smo potegnuli lanac molitve u Crkvi, i 24 sata dnevno smo se povezali da se molimo za njega.

Imamo određene sate kad se molimo za njega, po danu i po noći, lanac molitve se ne prekida. Njima je zaista preteško, Tomislav je bio veoma dobra osoba”, suznih očiju govorila je Tomislavova komšinica.

(avaz.ba)