REŽISER EMIR KUSTURICA: U Unesku je počelo stvaranje NOVOG SVETSKOG PORETKA! (POGLEDI)

Mišljenje
Odluka Generalne konferencije Uneska da odbije prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju je dobar znak, ne samo zato što će biti sačuvana svetska kulturna baština, već i zato što govori o buđenju bipolarnog sveta u kome UN nisu više mesto gde se sprovodi volja jednog naroda, nego se polako uspostavlja novi svet, ocenio je srpski režiser Emir Kusturica.

– Ovo je reakcija novog svetskog poretka, dobra reakcija. Donedavno su u tom istom svetu žmurili kada su vandali rušili bogomolje, u međuvremenu se svet, izgleda, promenio. To je glas onih kojima smeta rušenje Palmire, vandalizovanje mesopotamskih tragova kulture, a sad su došli do zaključka da nije zgodno da oni koji su sekirama skidali krstove sa manstira budu i čuvari te baštine – istakao je Kusturica za portal „Iskra“.

On je naglasio da je najveća pobeda da postoji svest koja, ipak, drži do kulture i tradicije i koja ne dozvoljava da se sekirama odseku naši koreni.

– Ova odluka za nas je, posle rezolucije o Srebrenici, na kojoj su posebno insistirali Englezi i Amerikanci i koja takođe nije usvojena, možda i najveća politička pobeda – kaže Kusturica.

[adsenseyu1]                         [adsenseyu1]

(InterMagazin)