Ratko Dmitrović: U EU nema mesta za čoveka. Samo ugalj i čelik. Novac i profit…

urednik
Suzavcem i vodenim topovima Evropa se brani od žena i dece. Sve što je decenijama predstavljano kao kolosalni uspeh čovečanstva, srušeno je na granicama Evropske unije. Evropa je ovih nedelja sve drugo samo ne ono zbog čega je stvorena.

Ceo Stari kontinent plakao je pred jezivom fotografijom mrtvog Sirijca, petogodišnjeg Ajlana Kurdija, snimljenoj na turskoj plaži nedaleko od Bodruma, a samo desetak dana kasnije ista ta Evropa pendrečila je njegove najbliže rođake, na granici Mađarske, ne dozvoljavajući im da uđu u izabranu, bogomdanu oblast zvanu Evropska unija. Britanski političar, Piter Baklič, veli da je mali Ajlan mrtav zato što su njegovi roditelji bili pohlepni za dobrim životom u Evropi.

[adsenseyu5]

Šta smeta toj Evropi, iznikloj iz Šumanove deklaracije o čeliku i uglju? Boja kože ovih jadnika koji beže od rata, bede, krvavog peska, ugljanisanih tela? Možda njihova vera? Pa zar Evropa, ujedinjena, napredna, demokratska… kako već samu sebe zove, u temelje sopstvene dične kuće nije uzidala odredbu o ravnopravnosti vere i nacije, kako god da se zovu jedna i druga? Ali, postoji mogućnost da među izbeglicama iz Sirije, Iraka, Libije ima terorista! Zaista. A ko je stvorio te teroriste, ko je školovao i obučavao njihove lidere, počev od Bin Ladena? Kako isti danas finansiraju svoje pokrete, svoju Islamsku državu? Ko od njih kupuje naftu? Gde im žive porodice?

Neki ovdašnji analitičari i mediji govore i pišu da je mađarski premijer Orban fašista. Ko je toliko naivan pa veruje da Orban ovo što čini, vodenim topovima i suzavcem, čini iz sopstvene pameti, kontrirajući tamo nekome u Briselu, Berlinu, Beču? Orban je samo izvršilac radova na trasi. Glavni inženjer sedi skoro hiljadu kilometara dalje.

Isti je slučaj s Hrvatskom, mada je ta zemlja u ovakvim pitanjima specifikum; Hrvatska ima značajna iskustva i velike uspehe u proterivanju ljudi, malo teže joj ide prihvat proteranih. To u olujnim izvedbama nisu uvežbavali.

Čuveni CNN hvali ovih dana Srbiju i Srbe, kažu da smo human narod, blagorodan, susretljiv, spreman da pomogne u nevolji. Divno. A samo pre dvadesetak godina na istom tom planetarnom kanalu, sinonimu za laž i opsenu, bar kad su Srbi u pitanju, bili smo genocidan i fašistički narod.

Tada su ciljevi bili drugi i drugačiji.

Pokazuje li nam Evropa ovih dana surovu istinu da punih 65 godina ni pedalj nije odmakla od Šumanove ideje ujedinjenja zarad uglja i čelika. Nema tu mesta za čoveka. Ugalj i čelik. Novac. Profit.

[adsenseyu1]

(Izvor: Novosti.rs | Autor: Ratko Dmitrović)