PUTIN NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU: Evo koja je njegova strategija ako Rusiju napadnu sa Arktika! (INFO)

vladimir

Foto: AP

MURMANSK – Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je osnivanje protivterorističkih centara od kojih će se jedan nalaziti i u Murmansku, kako bi zemlju štitio od mogućih terorističkih pretnji s Arktika.

Ruske vlasti su najavile da će centar u Murmansku “organizovati upotrebu sile”, i “voditi protivterorističke operacije” u teritorijalnim vodama Rusije, njenoj ekonomskoj zoni, kao i samom kontinentalnom pojasu.

Najavljeno je da će identični centri biti i u Kaspijsku na Kaspijskom jezeru, Petrovpavlovsk-Kamčatki i Sevastoplju.Murmansk se nalazi iznad Arktičkog kruga, a njegova morska luka prolaz je do Berencovog mora.

[adsenseyu4]

Rusija poslednjih nekoliko godina podiže svoje vojne sposobnosti na Arktiku što uključuje i gradnju baza na Novim Sibirskim Ostrvima i Zemlji Franca Josefa.

Početkom 2015. godine, ruske oružane snage i zvanično su osnovale novu Arktičku brigadu, koja je delom bila sastavljena od brigade iz Alakurtija i delom od pripadnika jedinice u Pečenegu.

[adsenseyu1]

Obe su stacionirane u blizini granice s Norveškom i Finskom. Nova jedinica već je izvela i prve velike protivteristističke vežbe. Rusko ministarstvo obrane najavilo je jesenas gradnju vojne baze na severu Arktika u kojoj bi vojnici mogli, bez ikakve pomoći sa strane, da provedu i do 18 meseci.

Nedavno je za borbu na Akrtiku ruska vojska nabavila i posebnu amfibiju, koja može da prelazi i teren prekriven snegom.

Arktička brigada dobila je i motorne sanke za sneg, a sva vozila imaju komjuterske sisteme posebno prilagođene operacijama u arktičkim uslovima. Osim toga imaju i posebno grejana sedišta, kao i nosače za naoružanje.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /EPK /Barents observer /Foto: mil.ru)

[adsenseyu2]