PRVA, PRAVA SRPSKA FILMSKA ZVEZDA: Aleksandar Gavrić bio je smrt za žene, poginuo je u najboljim godinama (VIDEO)

glumac

Foto: printscreen/youtube

Njega su smatrali prvom, pravom filmskom akcionom zvezdom. Rođeni Beograđanin postao jezvezda glumeći kosovskog Albanca. 

“Kapetan Leši” je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić bio je u naslovnoj ulozi.

U onovremenom spektaklu, glavni junak Ramiz Leši, partizan iz Prizrena, lomi se po vrletima Kosmeta uništavajući zaostale balističke bande iako je u jednoj od njih i kapetanov brat.

Smelim akcijama koje su dizale kosu na glavi tadašnjoj publici, Leši u stilu današnjeg Brusa Vilisa uništava sve koji mu staju na crtu, uspeva da vrati brata na pravi put, a usput osvaja i srce lokalne lepotice. Sve u maniru pravog holivudskog “hepi enda”.

Film je bio toliko popularan da je dve godine kasnije snimljen i nastavak “Obračun”, a pomama se proširila i na druge medije – u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio “Kapetan Leši”, a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću.

Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandra Gavrića je ova uloga zauvek ustalila kao nekog ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno “dobre momke”.

Ironično, pre ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali “američkim tipom glumca” sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovete. Zbog toga je jedno vreme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promenio.

SRBIN SA TROBOJKOM UŠETAO MEĐU NEKOLIKO HILJADA HRVATSKIH NAVIJAČA: Prvo se čuo poklič Ubij Srbina, a pogledajte šta se onda desilo (VIDEO)

Svejugoslovenska popularnost mu je donela glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića iz tog vremena na čelu sa hitom “Marš na Drinu” iz 1964. godine u kom je igrao čuvenog Bata Koleta – kapetana Kostu Hadžikukovića. Posle toga, Gavrić se oprobao i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Današnjim rečnikom – Aca je bio velika faca!

Aleksandar Gavrić je rođen 28. maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu “Potraga” iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu.

Iako se sa velikim ambicijama okušao i u dramskim ulogama, publika ga je ipak najbolje upamtila kao “opasnog momka“ koji razbija negativce, postiže nemoguće i osvaja ženska srca.

U pokušaju da ovakav imidž promeni prekinula ga je saobraćajna nesreća – Aleksandar Gavrić je u svojoj 40. godini poginuo u udesu kod Inđije, 6. decembra 1972. godine.

Sa njim je tada stradala i njegova devojka.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)