PROBAJTE: Evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kako pravi ćevabdžija (UPUTSTVO)

sarajevski

Foto: printskrin

Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u celom svetu i dugo je krilo kako se pravi, a sad je jep prvi put javno izneseno kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Sarajevo.

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su deo sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

[adsenseyu5]

Evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.

Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, 0,5 kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka – 2 od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Način pripreme:

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego što krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.

[adsenseyu1]

(drmaj.ba/Sarajevo grad)

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. calvin
  2. Charles

Comments are closed.