Princ Čarls u neverici: ‘VAS SRBE SU MNOGO BOMBARDOVALI’

prestolonaslednik

Foto: AP/Tanjug

– Kad sam mu rekla da je Beograd šest puta bombardovan, princ Čarls se šokirao. Rekao je: “Ne mogu da verujem. Kako šest?” – ispričala je za “Blic” profesorska istorije Dubravka Stojanović.

Ovo je u razgovoru za „Blic“ ispričala istoričarka Dr Dubravka Stojanović, koja je princa i vojvotkinju Kamilu upoznala sa Beogradom. Stojanovićeva je uvaženim gostima tokom šetnje Kalemegdanom pričala o istoriji, geografiji i simbolima prestonice Srbije, da bi u jednom trenutku razgovor postao i dramatičan.

– Bilo je predviđeno samo da prođemo pored izložbe fotografija Beograda iz Prvog svetskog rata, ali princ Čarls je kod jedne slike zastao i uzdahnuo: “Ovo je baš srušeno”. Nije mogao da veruje – naglašava Stojanović.

[adsenseyu5]

Poznata istoričarka, kako kaže, počela je da nabraja kada je sve Beograd bombardovan.

– Bukvalno su me u neverici prekidali. Kada sam mu rekla dokle je bila Austrougarska, princ Čarls se našao u čudu: “Tu, preko reke, Austrija?” – kaže Stojanovićeva i dodaje da nije bilo predviđeno da priča o bombardovanju Beograda 1999. S druge strane, britanskom prestolonasledniku najviše se svidela priča kod Kule Nebojše.

– Tu sam mu ispričala priču o grčkom heroju Rigi od Fere, a pošto i princ Čarls ima grčke krvi, baš se zainteresovao.

Rekao mi je: “Nisam znao da ijedan Grk ima toliko veze sa Beogradom” – prepričava Stojanovićeva.

Ona takođe dodaje da je princu bila veoma zabavna priča o spomeniku Pobednik i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu. To je ona priča o tome da su beogradske dame burno reagovale na ideju da golog muškarca visokog 14 metara gledaju usred centra grada.

[adsenseyu1]

(M. Tašković/L. Gedošević/S. Vukašinović//M. Petrović /Blic)