Pre četiri godine SRBIJA 6, VELS 1: Zašto danas njih gledamo na Evropskom prvenstvu? (INFO)

vels

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Dok smo mi gađali Mihu “drvljem i kamenjem” što nas nije odveo u Brazil, Velšani su na primeru Kolmana, koji je tada praktično tek bio seo na klupu nacionalnog tima, pokazali kako uspeh ne dolazi “preko noći”.

Semptembar 2012. godine. Kvalifikacije za Mundijal u Brazilu. Srbija – Vels. Srbija je “pregazila” Vels sa sve Bejlom, na “Karađorđu”. Konačan rezultat nestvaran: 6:1! To je to, pomislili smo tada, opet smo fudbalska sila, a dali smo sebi za pravo da kažemo i “koliko je smešan tim taj Vels”.

Četiri godine kasnije Vels je, pošto je superiorno završio kvalifikacije, prvi u grupi na Evropskom prvenstvu, i to ispred Engleske, Rusije i Slovačke.

A Srbija? Nema nas nigde! Kako je to moguće?!

Prava poenta ovog prisećanja na to prijatno novosadsko veče i aktuelni EURO je selektor Velšana Kris Kolman. Verovali ili ne, on je ostao na klupi ostrvske selekcije uprkos sramotnom porazu od ekipe Siniše Mihajlovića. Istina, gutao je knedle tada pred novinarima odmah posle meča, ali je dobio podršku Saveza – i uspeo je!

[adsenseyu1]

A, mi? Gde smo mi i kako mi radimo kad nemamo instant rezultat?

Možete samo jednom da pogađate šta bi bilo sa našim selektorima, bilo da je to Antić, Mihajlović, Ćurčić ili bilo koji drugi, da su izgubili 6:1 u takmičarskom meču. Stroga fudbalska javnost u Srbiji bi odmah presudila po kratkom postupku.  Pozivala na linč, u najmanju ruku. Reč “strpljenje” ne postoji u našem vokabularu.

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Duel Tošića i Bejla iz Novog Sada 2012. godine Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Dok smo mi gađali Mihu “drvljem i kamenjem” što nas nije odveo u Brazil, Velšani su na primeru Kolmana, koji je tada praktično tek bio seo na klupu nacionalnog tima, pokazali kako uspeh ne dolazi “preko noći”. I sada beru plodove takvog razmišljanja. Danas su ponosni. Imaju igru. Imaju rezultat. Pišu najlepšu stranicu u istoriji svoje zemlje.

[adsenseyu1]

Tim koji je igrao te večeri na “Karađorđu” i ovaj koji je demolirao razlikuje se tek za nekoliko imena. Kostur je ostao isti. Tu su Bejl, koji je i tada, u Novom Sadu, bio strelac za Velšane, zatim Ganter, Vilijams, Alen, Remzi, King, Čerč. U međuvremenu, Kolman je osvežio tim, napravio dodatnu selekciju i postao hit Evropskog prvenstva.

Foto: Tanjug/Ap

Uskoro će naš nacionalni tim početi kampanju za plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Pitamo se šta ćemo, ako kojim slučajem ne pobedimo Irsku u prvom kolu?

Pre nego što krenemo da “pljujemo” po Muslinu i našim “zvezdama”, setimo se samo na trenutak “slučaja Vels”.

TIM VELSA KOJI JE IZGUBIO OD SRBIJE 6:1: Majhil, Ganter, Metjuz (od 46. Rikets), Edvards (od 46. Von), Blejk, Vilijams, Alen (od 71. King), Čerč, Morison, Remzi, Bejl.

TIM VELSA KOJI JE POBEDIO RUSIJU 3:0: Henesi, Ganter, Tejlor, Vilijams, Čester, Dejvis, Ledli (od 76. King), Alen (od 74. Edvards), Remzi, Bejl (od 83. Čerč), Vouks.

(Dnevne.rs /Izvor: M. B. Telegraf)