Poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić: SRBI SU BILI NAJVEĆE ŽRTVE! (INFO)

stipe

FOTO: WIKIPEDIA / SCREENSHOT

Srbi su najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, ocenjuje Mesić.

Stjepan Mesić je u intervjuu za sutrašnje frankfurtske Vesti izjavio da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo menja nabolje.

“Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija”, poručuje Mesić.

DA LI ĆE PONOVO BITI UVEDENO VANREDNO STANJE U SRBIJI? Dr Darija Kisić

“Ne mogu se menjati komšije”

Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da se ne mogu menjati komšije, ali da se mogu sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Nemci posle tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi.

“Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku”, navodi Mesić, koji smatra da su Srbi najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj

Dodaje da i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

“A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice”, objasnio je Mesić.

Otkriveno šta je IVAN KONTIĆ govorio dok je udarao mladića u Novom Sadu

“Na veštački način se održava mržnja”

Za odlazak Borisa Miloševića na proslavu “Oluje” u Knin, kaže da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

“Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu”, ukazao je Mesić.

Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da školstvo nije na visini zadatka.

“Umesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu”, rekao je Mesić i ocenio da se na veštački način održava mržnja.

Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave mnogo toga ako dobro sarađuju i dodaje da je “mali šengen” dobra ideja, ali da konačno rešenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice.

 

Dnevne.rs, Tanjug