POSLEDNJI OBILIĆ DVADESETOG VEKA: Miloš Ćirković je odbio da se povuče s Kosova 1999. Puštao je gusle i RATOVAO SAM PROTIV ALBANSKIH TERORISTA

HEROJ

Foto: Facebook/Printscreen/Andrej Pavlov

Miloš Ćirković Srbin iz Peći, jedini je srpski vojnik koji je odbio da se povuče na Kosovu i Metohiji posle povlačenja Vojske Jugoslavije juna 1999. godine.

Ćirković je danima iz svoje kuće pružao otpor šiptarskim teorristima i likvidirao najmanje osamnaest neprijatelja.

Da stvar bude još čudnija, sve vreme je puštao gusle kojima je hrabrio sebe u borbi sa krvnicima.

Odbio da se povuče rečima: “Svi ste izdali, ja ostajem!”

Ćirković je ostao sam u svom domu, u rodnom selu. Po zanimanju je bio šumar, a u ratu vodič srpskih specijalaca, koji je “odlično poznavao svako drvo, svaki krš”..

PATRIJARH IRINEJ I VUČIĆ RAZGOVARALI TELEFONOM: Evo šta je dogovoreno za Vaskrs

Dok jedni tvrde da su ga teroristi ubili posle nekoliko dana opsade, drugi su stava da je preko Prokletija uspio da se izvuče do Crne Gore. Čuje se takođe da danas živi negde u inostranstvu. Ono što ne mora da se nagađa je da je Miloš odbio da se povuče, da je danima iz svoje kuće pružao otpor teroristima.

Mitropolit Amfilohije je u svom četvorotomnom dijelu „Ljetopis novog kosovskog raspeća“ – Dnevnički i drugi zapisi (mart-avgust 1999.), opisao ovovremenog Miloša Obilića.

Od spisa koji su ostavili Italijani, saznajemo dosta detalja o ovom hrabrom čoveku.

– U selu u svome domu ostao je sam Miloš Ćirković, šumar od svojih 38 godina, u ratu vodič srpskih specijalaca, koji je „odlično poznavao svako drvo, svaki krš“. Ostao da brani selo.

Priča se dalje odvija ovako:

Kosovo

FOTO: PRINTSCREEN

– Šaljem oca Radomira Nikčevića sa jednim mladićem iz kuće Stošića da ga pozdravi i zamoli u moje ime da pređe sa nama u Patrijaršiju. Radomir ga zatiče naoružanog i obučenog u vojničku uniformu. Ne želi da je skine. Jedini srpski vojnik u uniformi na Kosovu i Metohiji posle povlačenja juna 1999. Radomir mu prenosi pozdrav i poruku. Moli ga, kumi Bogom, ubjeđuje uporno da krene sa nama. Moli ga i mladi Stošić. A on će, nezemaljski odlučan i zemaljski otpor:

„Ti ćuti, da te ne ubijem! Sram vas bilo, svi ste vi izdali!… Idite, ja ostajem!..“ Poslednji branilac Crkve i naroda u ovom pogromu, spreman da pogine „za kralja i otačastvo“, priča Radomir, po povratku.

„Sva mu je kuća izrešetana. On zabarakadiran u mrtvom betenskom uglu prizemlja sa gomilom municije unaokolo. Rešen da brani svoj kućni prag do smrti. Zahvaljuje na brizi i pozdravu, ali odlučno odbija da napusti svoj dom, odrešito prekidajući svako dalje nagovaranje…

Potresen odlučnošću usamljenog ratnika, otac Radomir ga na rastanku blagosilja na posljednji podvig rečima:

„Dobar si deo izabrao, Miloše srca obilićevskoga! Bog te blagoslovio na dobar podvig, Miloše Ćirkoviću!“

Nekoliko dana kasnije čulo se da je oko 26., po nekima 20. juna, od šiptarskih zulumćara verovatno ranjen, savladan i ugrabljen Miloš Ćirković. Tvrde da je 22.juna trebalo da napuni 38 godina.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Espreso)