POSLEDNJI DETALJI: Instruktor objasnio kako je Gru zapravo poginuo! (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

– Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru.

“Bilo je košave, jugoistočnog vetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevreme, a nevreme se dešava u momentu, znači mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo zadnji momenat”, iskusni kajt-surfer, Miljan Bošković, ovim rečima je objasnio okolnosti sa kojima se suočio Dalibor Andonov Gru, na dan pogibije.

Instruktor kajt-surfinga Miljan Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike.Bošković je objasnio da je tog dana kada je Andonov izgubio život došlo do promene hladnog fronta, kada se vetar promeni u sekundi.

– Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospasavanje), a dok se to događalo u sekundi se okrenuo vetar sa jugoistoka na severozapad, usled te velike oblačnosti – rekao je Bošković.

kajt

Foto: Instagram prinscreen/dalibor_gru_andonov

On je dodao da je vetar najverovatnije dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 10-120 kilometara na sat.

– Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umeju da ocene, ali desi se i greška.

Ovakve stvari se dešavaju ljudima koji su iskusni. On se minimum petnaestak godina bavio kajt surfingom – rekao je on o Gruu, koga je, preko zajedničkih interesovanja, skijanja i kajt-surfinga, i poznavao. Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika, zbog panjeva i nestabilnog vetra.

– Drugačije je na moru, gde je vetar mnogo čistiji. Ovde vetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna – objašnjava.On je ponovio da iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer “nevreme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi”.

Bošković kaže da je kajt surfing opasan sport koliko i skijanje, kod kog su učestali prelomi: “Mogu da kažem da dole (na Adi Bojani), imamo za celu sezonu mnogo manje povreda nego na skijanju. Gotovo da nema povreda. Pre će da nastrada neko sa strane, u podizanju i spuštanju kajta. Te linije, kanapi kajta mogu da povrede prolaznika. Zato je važno da zona kojom pilotiramo kajtom bude obezbeđena”.

kajt

Foto: Instagram prinscreen/dalibor_gru_andonov

Zbog peska, plitke vode i vetra koji dostiže brzinu od maksimalno 20 čvorova, Ada Bojana je, kako kaže, bezbednija za kajting od Grčke.

– U grčkoj duva vetar od preko 20-30 čvorova, to je već vetar koji je jako opasan – pojasnio je Bošković.

Ipak, kajt surf

Bošković je apelovao na one koji žele da se bave ovim sportom da se obuče i pohađaju školu ovog kajt-surfinga, koja će ih podučiti kako da koriste principe samozaštite i bezbednosti.ng je uznapredovao kao sport, pa sad postoje i bezbednosni sistemi.

     

(Dnevne.rs /Espreso.rs//Izvor: Blic.rs)