PO OVOME ĆEMO GA PAMTITI ZAUVEK: Život i karijera Dragana Nikolića (VIDEO) (FOTO)

glumac

Foto: Jutjub / youtube
Dragan Nikolić kao Prle u “Otpisanima”

Dragan Nikolić ostvario je u svojoj bogatoj karijeri više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost. Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom Dragan Nikolić udahnuo je život kultnim antiherojima Džimiju Barki, Flojdu, Prletu, Popaju, Vlah-Aliji, Urketu…

[adsenseyu1]

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova – Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Mladi zdrav ko ruža, Beg, Kičma, Ko to tamo peva, Banović Strahinja Nacionalna klasa i brojnim drugim.

Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo “Pavle Vujisić” 2000. godine, a višestruko je nagradjivan glumačkim nagradama na festivalima u Nišu i Puli “Car Konstantin” i “Arena”.

Kao šlager-pevač uleteo je mešu glumačku ekipu filma “Ko to tamo peva” u poslednjem trenutku, svega nekoliko dana pred snimanje.

[adsenseyu1]

Nije bio predviđen u prvim podelama, ali se ispostavilo da mu je uloga šlager-pevača potpuno legla.

Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru – Generalska užina (Rober), Veza (Kauboj), Kosa (Berger), Rano jutro (Len), Ziger-Zager (Hari Fliton). U Zvezdara teatru veoma uspešno igrao je u predstavama: Ptic i ptica, U plamenu strasti, Malo ljubavi, malo mržnje, Urnebesna tragedija. U Beogradskom dramskom pozorištu: Frederik (Frederik)… Tokom dve sezone 1982. i 1983. godine igrao je u pariskom Theatre de la Vill glavne uloge u predstavama Na dnu, Maksima Gorkog (lopova Vaska Pepela) i Majstor i Margarita.

https://youtu.be/5UFofC5H_Z0

Glumio je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji, a veliku popularnost doneo mu je lik Prleta iz filmova i TV serije “Otpisani” (1974) i “Povratak otpisanih” (1976) u režiji Aleksandra Đorđevića.

Brak sa glumicom Milenom Dravić važio je za jedan od najstabilnijih na javnoj sceni. Upoznali su se na snimanju “Horoskopa” 1969. godine, a dve godine kasnije venčali. Brak koji traje više od 40 godina zaključen je na neobičan način.

Milena i Dragan zajedno su vodili jednu od najpopularniji emisija u bivšoj Jugoslaviji “Obraz uz obraz”.

Poslednjih nekoliko godina borio se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, zbog kojih je nekoliko puta ležao u bolnici. Sve vreme uz njega je bila supruga Milena.

Ne mogu više da se mučim, nemam snage da se borim, znam da ću svakako umreti. Samo želim da odem dostojanstveno. Hoću da me narod pamti kao velikog Dragana Nikolića, a ne kao bolesnog starca koji umire u mukama – rekao je slavni glumac i zbog toga izričito zabranio da se detalji o njegovoj bolesti iznose u javnost.

(Beta / N. R.)