PLATA OD 120.000 DO 160.000 DINARA: Ovo su 3 NAJPLAĆENIJA ZANIMANJA u Srbiji! (INFO)

NOVAC

pixabay

Zarada u uslužnim delatnostima u rudarstvu bila je u januaru 160.550 dinara, programera i IT inženjera 127.363 dinara, a pilota 126.178 dinara

Prosečna zarada u Srbiji je u prvom mesecu ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila 55, 763 dinara, ali se po proseku primanja posebno izdvajaju tri delatnosti. Naime, Statistika zaposlenosti i zarada RZS iz prvog meseca ove godine pokazuje da su najplaćeniji bilirudari, programeri i piloti.

Zarada u uslužnim delatnostima u rudarstvu bila je u januaru 160.550 dinara. Na cenu rada svakako utiče to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i mehanizacijom starom preko 20 godina.

Radi se starim metodama, većinom ručno, bušenjem ili miniranjem, daleko od tehnologije u savremenim evropskim rudnicima. Visok rizik koji nosi ovaj posao vodi ka tome da ovaj posao radi samo onaj ko baš mora.

[adsenseyu1]

U mnogo finije, a jednako dobro plaćene poslove, spadaju računarsko programiranje i konsultantske delatnosti. Prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 127.363 dinara, što je više nego duplo iznad republičkog proseka. Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne.

Keyboard, Apple, Input, Keys, Hardware, Pc, Calculator

Dobar deo naših domaćih i stranih kompanija na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja: programere, dizajnere, pogotovo PHP i JAVA programere i C-Sharp i C++ programere.

– Dugo nisam mogao da nađem posao i dani su mi prolazili bez ikakve perspektive. Iz dosade sam uzeo da čačkam oko kompjutera i malo po malo, naučio jedno, pa drugo, u međuvremenu sam završio i kurs i sada zarađujem mnogo više nego što sam mislio – priča Beograđanin P.K.

[adsenseyu1]

Veoma lep, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti, kao i njihove kolege avio-inženjeri. Velika odgovornost u oba slučaja, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika. Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 126.178 dinara, ali uprkos tome mnogi inženjeri i mašinci i dalje odlaze u svet. U Americi su piloti među najplaćenijim zanimanjima, pa uporedite njihov i domaći standard i shvatićete računicu onih koji odu.

Sa prosečnim zaradama od 125.409 dinara, angažovani u proizvodnji duvanskih proizvoda nalaze se tik iza avio industrije. Da li će i planirane zabrane pušenja ugroziti zarade u ovom sektoru, videćemo.

Na četvrtom mestu po visini zarada su zaposleni na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa. Oni u Srbiji jedva prelaze stotinak hiljada dinara, ali masovno odlaze u arapske zemlje gde dobijaju  i po tri-četiri puta više za mesec dana rada.

(Slađana Vasić /Telegraf.rs)