Pitanje koje VEKOVIMA deli i UBIJA Srbiju: DA LI SRBI VIŠE VOLE KARAĐORĐEVIĆE ILI OBRENOVIĆE?

dinastije

Obrenoviči ili Karađorđevići? Koja je dinastija “bliža srcu” Srbima, vekovno je pitanje u Srbiji? Koji je vaš stav?

Na grbu Srbije nalazi se kruna, ali ona nije monarhija dugih 70 godina, a na njen presto pretenduje samo jedna dinastija – Karađorđevića! Međutim iako 112 godina druga dinastija Obrenović koja je vladala Srbijom nema svog naslednika Srbima nije nikada dosta podela te se i danas dele naKarađorđeviće (rusofile) i Obrenoviće (zapadnjake).

[adsenseyu5]

Karađorđevići i Obrenovići su dinastije koje su obeležile istoriju Srbije tokom XIX i prve polovine XX veka. Svaka na svoj način, nastojale su da Srbiji obezbede što bolji položaj i oslobode je uticaja moćnih stranih sila.

bitka

Foto: Wikipedia/public domain

Karađorđeviće je prema mišljenju nekih stručnjaka odlikovala ratobornost, dok su Obrenovići bili skloniji političkoj pronicljivosti.

[adsenseyu1]

Pripadnici loze Karađorđevića nazivani su vojskovođama i herojima, dok su Obrenovići bili govornici i diplomate. Što se spoljne politike i savezništva tiče, Karađorđevići su smatrani velikim “rusofilima”, dok su Obrenovići bili “austrofili”.

Foto: Wikipedia

Neki istoričari smatraju da su Karađorđevići vodili politiku koja se na prvom mestu starala o ekonomskom stanju u državi, pa tek onda o državotvornosti, dok je Obrenovićima uvek državotvornost bila na prvom mestu.

Statistički gledano, između dve vladarske porodice postoji više sličnosti nego razlika.

Karađorđevići su na vlasti bili ukupno 72, dok su Obrenovići na tronu proveli samo dve godine manje.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

U proseku su vladari iz obe dinastije vladali oko 14 godina. Najduže je vladao knez Miloš Obrenović – više od četvrt veka (od toga više od 24 godine u svojoj prvoj vladavini 1815‐1839. godine). Najkraće je vladao takođe jedan Obrenović – knez Milan I, najstariji Milošev sin i stariji brat kneza Mihaila. On je vladao svega 23 dana.

Od Karađorđevića najduže je vladao kralj Petar I (više od 18 godina), a najkraće njegov unuk kralj Petar II (11 godina).

Foto: Arhivska fotografija

Obe dinastije dale su Srbiji po pet vladara: jednog vožda (Karađorđe), pet kneževa (Miloš, Milan, Mihailo, i Milan Obrenović, i Aleksandar Karađorđević) i pet kraljeva (Milan Obrenović, Aleksandar Obrenović, Petar I, Aleksandar I i Petar II Karađorđević). Milan Obrenović vladao je i sa titulom Kneza (1868‐1882) i sa titulom Kralja (1882‐1889).

U obe dinastije nasilnom smrću su stradala po dva vladara: Mihailo (1868) i Aleksandar (1903) Obrenović, i Karađorđe (1817) i Aleksandar (1934) Karađorđević.

Foto: Wikipedia

Trojicu od njih su ubili sami Srbi, dok je kralj Aleksandar Karađorđević stradao od tuđinske ruke – hrvatskih ustaša i makedonskih VMRO‐vaca.

Po trojica vladara iz obe dinastije umrla su prirodnom smrću.

Koja je vama dinastija više uradila za Srbiju i koji vladari su na pravi način vladali Srbima, recite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)