OVO NIJEDNA KAMERA NIJE ZABELEŽILA Dragica je na GROBLJU stajala pored Vučića i Makrona. Svojim očima videla je NEVEROVATNU stvar!

unuka

Dragica Nikolić, Foto: Tanjug

Dragica Nikolić, unuka Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja, u ponedeljak je kraj groba svoje voljene bake dočekala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Dva predsednika su na Makronovu inicijativu došli da se poklone heroini i polože vence, a Dragica kaže da taj dan i razgovor sa njima nikada neće zaboraviti, jer su iskreno pokazali koliko cene sve što je njena baka u ratu i posle rata uradila, naročito zato što veoma dugo ni Srbi nisu bili svesni da imaju svoju Jovanku Orleanku…

– Uspela sam da se zahvalim predsedniku Makronu što je velika Francuska mnogo činila za Milunku i uvek joj iskazivala poštovanje.

On nam je rekao da je čitao mnogo knjiga o njoj, da dosta toga zna, ali da želi da sazna još mnogo više. Svoje mišljenje o Milunki izražavao je i izrazom lica dok smo stajali kraj groba. Svom svojom dušom je pokazao koliko joj se divi – priča naša sagovornica punog srca.

VELIKI SKANDAL U ALBANIJI! Albanci brutalno “udarili” na Svetlanu Ražnatović

– Znate, dosta godina je prošlo od bakine smrti, mnogi su je zaboravili i zato je za nas bilo veoma prijatno iznenađenje kada smo čuli da se Makron setio bake i poželeo da se pokloni njenim senima. Mnogo mi je drago i što je predsednik Vučić juče dok smo stajali pored njenog groba rekao: „Milunka je bila naš najveći heroj.“ Te reči mi mnogo znače, jer tako i jeste…

Milunka je umrla kada je Dragica imala 14 godina, a vremena koje je provela sa bakom i te kako se dobro seća…

– Prvo što mi pada na pamet kada pomislim na nju je da je bila istinski patriota. To je najviše karakteriše, posle, naravno, hrabrosti i junaštva koje je pokazala.

Bila je izuzetno humana, skromna, njoj su Francuzi posle rata nudili penziju i privilegije, kao i da živi u Francuskoj.Sve to je odbila i ostala da živi u Srbiji, htela je da nastavi da pomaže svom narodu. Iškolovala je veliki broj dece, znala je šta znači obrazovanje, s obzirom da sama nije imala priliku da se školuje – priseća se unuka heroine.

– Dolazila je kod nas i dok smo bili u selu, i kada smo se preselili u Kraljevo. Ona je mene dovela u Beograd, jednu godinu sam provela u njenoj kući, imala je nameru da me školuje, pošto me je mnogo volela, međutim, godine su počele da je stižu i nije mogla da preuzme obavezu da čuva dete.

Za nas, drugu decu iz porodice i mene, bila je jedna obična baka koja nas je volela i pomagala nam i koju smo mi obožavali. Razlikovala se od drugih baka samo po tome što je po telu imala ožiljke. Ali niko nam tada nije govorio koliko je ona velika, u školi se nije o njoj govorilo, a kod kuće se i jeste i nije pričalo. Tek kasnije, kad smo odrasli, sve smo shvatili – završava Dragica.

Pažljivo biran poklon

Dragica i njena porodica pažljivo su pripremili poklon za prvog čoveka Francuske.

– Poklonili smo mu grb, koji je duborez, ručni rad. Na njemu se nalaze dve pločice, na gornjoj je rečenica koju je admiral Geprat rekao Milunki dok je ležala bolesna u postelji posle probijanja Solunskog fronta, a koja glasi: „Ozdravi, sine, Francuska te moli“, a na drugoj pločici piše: „Velikoj Francuskoj zahvalni potomci Milunke Savić.“

Ko je bila Milunka Savić

* Heroina iz tri rata.

* Najodlikovaniji srpski vojnik u Prvom svetskom ratu.

*Francuska joj je dodelila Legiju časti.

* Samo zbog nje, jedini put kasnio je „Orijent ekspres“.

* Ratnu „karijeru“ započela je sa 20 godina kao Milun.

* Ranjavana je devet puta.

* Imala je čin narednika.

* Nakon rata, vlast joj je 1945. dodelila penziju.

* Umrla je štrikajući 5. oktobra 1973.

             

(Dnevne.rs /Izvor: Jelena Đondović, Alo)