OVO JE SRPSKI TVIN PIKS: Ko je ubio Loru Palmer iz Borče

zrtva

Foto: Aleksandar Jovanović /Kurir

Ovo je zločin u kome, osim petogodišnje Jane, nekako nema nevinih. Žrtva je žrtva, Jelena Marjanović je mrtva – i to je jedina stvar koju znamo zasigurno. Sve ostalo obavijeno je velom tajni kakav do sada nije viđen kod nas

Na dan nestanka zvezde „Granda“ Jelene Krsmanović, udate Marjanović, njena svekrva Zorica pogledala je u karte sinu, Jeleninom mužu Zoranu. „Zorane, Jeleninu energiju ne osećam, ne vidim je među živima, mrtva je“, piše srpski Newsweek.

U Borči, u divljem naselju Crvenka, kraj močvarne obale Dunava stoji prizemna kuća Marjanovića u kojoj stanuju tri generacije. Prvi deo pripada „crkvici“, kako svi zovu veliku prostoriju punu ikona. U njoj Zorica Marjanović čita sudbinu i leči bioenergijom. Pre mnogo godina pala je u komu. U takvom stanju javila joj se Sveta Petka i rekla joj kako da pomaže sebi i ljudima. Kad se vratila među žive, počela je to da radi i smatraju je belim magom. Ispred kuće su često redovi, a mušterije su joj brojne poznate ličnosti i političari.

[adsenseyu1]

Za sve vreme istrage niko nije naveo nijednu njenu izjavu, osim iz usta drugih ljudi. Primetan je strah da beli mag može da pokvari nečiji život, kao što ga leči. Novinari njenu delatnost retko pominju, a neki se više ne potpisuju ispod tekstova. Čak su i policajci zazirali da „imaju posla s njom“.

U drugom delu kuće stanuju Zorica, njen muž Vladimir, sin Zoran, unuka Jana i, donedavno, snaja Jelena. U trećem delu je Zoranov i Jelenin studio, gde je Zoran komponovao i aranžirao pesme za svoju suprugu i druge pevače. Iako kuća nije velika i ne izgleda bogato, komšije kažu da su udobno živeli, ništa im nije nedostajalo.

U ovakvom ambijentu živela je tipična srpska selebriti nove generacije, pevačica koja je ubijena planirano i brutalno, usred dana. Pretpostavlja se da je u pitanju zločin iz strasti – ljubomore, besa ili mržnje.

U ubistvu Jelene Marjanović nema ničeg romantičnog. Za sada su sigurne samo dve stvari: da je ona mrtva i da je ubistvo detaljno i dugo planirano. Isplanirao ga je inteligentan um, hladnokrvan i pomračen. Ovakva vrsta zločina može da iznenadi policiju nenaviknutu na nedostatak direktnih dokaza. Ali pošto je u pitanju porodica koja izrazito sarađuje sa medijima, i u smrti željna slave koliko i u životu, istraga često iz njihovih izjava dolazi do posrednih dokaza o tragičnom događaju.

Kako se sve dogodilo, nije lako ispričati. Svako se uhvati za pokoji detalj, jer se nakon dve nedelje novih ili ponavljanih informacija gubi pojam o vremenu. Ovaj zločin ima obrta i misterija koliko ih imaju mnoge inostrane serije kojima se u Srbiji popunjavaju večeri i sa kojima ga porede.

Ko je ubio Loru Palmer iz Borče? Njuzvik neće otkriti ko je ubica Jelene Marjanović, niti to zna. Ipak, hronologija događaja i desetak neverovatnih dešavanja uvode, nažalost, Borču na svetsku mapu zločina.

[adsenseyu1]

PRVI DAN, subota 2. april

Novinarka Kurira oko osam sati uveče saznaje da je pevačica „Granda“, 32-godišnja Jelena Krsmanović, nestala. Vest joj prenosi advokatica Zora Nikodijević, s kojom sedi u jednom kafiću i kojoj neko javlja telefonom. Ubrzo svi mediji preuzimaju ovu vest. Jelena je bila s mužem i ćerkicom u šetnji, u 15 časova je sama otišla na trčanje, ali se nije vratila. Telefon joj je ostao uključen, a porodica i prijatelji su posle sat vremena krenuli u potragu, očajni što policija po zakonu 24 sata nema obavezu da traga za nestalom osobom.

Misterija mašine za veš

Ipak, pod pritiskom medija, na teren su iste večeri izašle jake policijske snage – nekoliko desetina policajaca i najmanje pet patrola interventne policije, a oko ponoći su dovedeni i psi tragači.

Policiji je odmah po dolasku u kuću Marjanovića bilo čudno to što je u kući bila uključena veš-mašina. Nešto se pralo, iako je već od 15 sati u kući vladala panika zbog Jeleninog nestanka. Da su proverili šta se pere, možda bi istraga krenula drugim tokom.

Misterija telefona i ko je ćutao 43 sekunde

Pevačicin muž, kompozitor Zoran Marjanović, rekao je te večeri novinarima da na ovo mesto redovno dolaze da Jelena džogira od rampe do nasipa. Te subote prvi put je došao u društvu ćerke.

„Parkirao sam auto na početku staze. Sa ćerkicom Janom sam se igrao na poljani dok je supruga trčala. Danas smo krenuli prema njoj i nije je bilo nigde. Jelena se svojoj majci javila na pola staze i rekla da će da istrči i dolazi da joj donese hranu“,  rekao je za Kurir Marjanović.

„Ona je ‘Grandov’ pevač od 2002. i izbacila je četiri singla. Otkako ste objavili, stalno zovu iz ‘Granda’. Sve je prijavljeno policiji, a njen telefon i dalje zvoni. Oni iz nekog razloga nisu mogli odmah da upale te lokatore, a pritom, nama je svaki sat bitan ako je otmica ili joj je glava u torbi. Borča je divlje naselje, ima svega i svačega, ona je na Fejsu imala dosta obožavalaca i pretnji tipa ‘prelepa si, slatka si, ukrašću te’. “

Tako je govorio Zoran nekoliko sati nakon supruginog nestanka. Očevici kažu da je delovao pribrano. „Četiri singla“ i „stalno zovu iz Granda“ isticao je koliko i želju da se pronađe Jelenin telefon. Za to vreme, Jelenu svi zovu na mobilni. On je zvonio i zvonio, niko se nije javljao.

Njena kuma je ispričala da je, pošto su se čule, majka Zorica kobnog dana pozvala ćerku u dva navrata: u 16.50 joj je odbijen poziv, a u 17.20 se neko javio na telefon, ali je s druge strane bio samo muk koji je trajao 43 sekunde. Ko se javio?

Prema navodima policije, Zoranov telefon bio je isključen u 16.30 i 17 časova. On tvrdi da je mogao da bude samo zauzet, ali nikako isključen.

Misterija zašto je suprug prvo pozvao medije, pa policiju

Na pitanje zašto je prvo zvao medije, a ne policiju, Zoran je rekao da je mislio da je Jelena oteta i da će neko tražiti otkupninu.

Novinarka Kurira tvrdi da se on obratio policiji i otišao u stanicu u Ulici 29. novembra sa Jeleninom fotografijom, ali su mu tamo rekli da mora da prođe 24 časa od nestanka. Zvao je koga je stigao, bolnice, rođake, prijatelje, kumu… Novinarka je u Borču došla kasno, nakon što je vest pustila u drugo izdanje Kurira, nešto posle 20 sati.

Međutim, izvor iz policije je izjavio:

„Policiju je suprug obavestio tek četiri sata kasnije, oko 20 sati. Pre toga su se za pomoć obratili medijima. To je još jedna čudna okolnost.“

Da li bi mediji pomogli ili odmogli svojim pisanjem da je Jelena oteta?

Misterija crnog „pola“

Čini se da porodica u tom trenutku veruje da je Jelena oteta.

Marjanovići su apelovali na nadležne da, ako su u mogućnosti, što pre zatvore granicu prema Kosovu i Metohiji jer sumnjaju da su možda otmičari krenuli u tom pravcu.

Zoranov otac Vladimir izjavio je te večeri da se samo moli da mu je snaja živa. „Moj sin je video neki crni ‘polo’, možda ju je neko oteo, samo da nije ono najgore. Ona nije slabašna, jaka je, možda su joj nešto stavili na usta, ne smem ni da pomislim, samo da je živa.“

Crni „polo“ se više ne pominje nigde, niti je iko tražio automobil te marke i boje u okolini. Da li je bilo rečeno uzgred ili da bi se policija navela na taj trag, ostaće nepoznato. Prvi put se pojavljuje i pomisao da je „radila maramica“, tj. da je opijena hloroformom.

DRUGI DAN, nedelja 3. april

Beživotno telo pevačice Jelene Krsmanović pronađeno je oko 13 sati u šiblju u kanalu Crvenka, nedaleko od mesta gde joj se prethodnog dana izgubio svaki trag. Lekari Hitne pomoći potvrdili su smrt oko 14 časova.

U to vreme Zoran je u policiji davao svoj prvi iskaz, po redovnoj zakonskoj proceduri. Za smrt supruge saznao je tamo.

Pevačica je verovatno ubijena jer su na njenom telu pronađene vidljive rane nanete oštrim predmetom, objavio je RTS.

Misterija pronađenih stvari ubijene Jelene

Potraga je trajala i prethodne noći. Pretraženi su obližnje groblje, močvara i napuštene kuće. Između tri i četiri sata ujutro, nedaleko od mesta nestanka, pronađen je Jelenin mobilni telefon na kom je isključeno zvono.

Za policiju je to jedan od važnih tragova.

Istražitelji su otkrili i druge dokaze: Jeleninu šnalu za kosu, trenerku… Pronađene su i ljubičaste patike, i to jedna u oranici, svega nekoliko metara od tela. Jedan od istražitelja izjavio je: „Na osnovu suprugovih reči, rekonstruisali smo da su se oboje nalazili na čistini. Da se nešto dešavalo, da ju je neko napao, čuo bi njeno zapomaganje, ako ne bi i video samu borbu. Jer na Jeleni su uočene odbrambene rane. Sa prijateljima i rodbinom, kako navodi, tragali su za njom duž bedema i pored kanala. Ipak, nisu primetili telo, niti njene stvari, koje su bile u travi, tridesetak metara dalje, bliže kanalu, iako je on tvrdio da su i tuda prošli.“

U kući Marjanovića očaj i neverica. Svekrvi Zorici je pozlilo, došla je Hitna pomoć.

Petogodišnja Jana je saznala tužnu vest da je izgubila majku i u suzama ponavljala: „Vratite mi moju mamu, hoću da se igram sa njom.“ Po dete je došla vaspitačica, koja ju je odvela iz kuće. Jauk Jelenine majke Zorice za ćerkom.

Jana je rekla inspektorima u prisustvu dečjeg psihologa: „Dogodilo se nešto strašno!“ i odmah zaplakala. Mediji se pitaju da li je možda videla šta se desilo?

Policajci su u 14.30 razgovarali s majkom ubijene žene, a cela porodica je odvedena u policijsku stanicu u 29. novembra na saslušanje.

Misterija poligraf, prvi deo

Zoran je bio na poligrafskom testiranju u svojstvu građanina. Prošao je test, ali je posle višesatnog ispitivanja zadržan 48 sati u policiji jer je bio pod sedativima, pa su mediji preneli da rezultati poligrafa nisu pouzdani. Zoran i drugi put prolazi poligraf.

Posle vesti da je Zoran zadržan u policiji, novinarku koja je to prva saznala i javila im Marjanovićeva porodica napada, optužujući medije da su pisanjem o zločinu iznudili Zoranovo privođenje.

Navodno su još neki članovi porodice bili na poligrafu. Zoranov otac Vladimir je saslušan i iste večeri pušten. Na ispitivanju je bio i Zoranov sin iz prvog braka Uroš, koji ima 13 ili 14 godina.

Uroševa majka Sanja, s kojom se Zoran sporazumno razveo, preudala se i ima bebu s drugim mužem. Pokojna Jelena i ona bile su, igrom slučaja, najbolje drugarice dok su Sanja i Zoran bili u braku.

Kum Marjanovića Ivica Ajdarević rekao je da je Jelena bila snažna žena i da je trenirala karate.

Misterija pretećih poruka

Pevačica Nada Topčagić izjavila je da je Jeleni nepoznata osoba slala preteće poruke preko telefona, ali su mislile da je reč o šali. Topčagićeva je ispričala da je Jelena predosetila svoju smrt jer ju je pre neki dan pozvala i insistirala da što pre završe duetsku pesmu kako bi je promovisale.

Jelena Krsmanović sahranjena je na groblju Zbeg u belom kovčegu, a pratnji je prisustvovalo više stotina ljudiJelena Krsmanović sahranjena je na groblju Zbeg u belom kovčegu, a pratnji je prisustvovalo više stotina ljudi

TREĆI DAN, ponedeljak 4. april

Forenzičari tragaju za dokazima na mestu gde je otkriveno telo. Ekipe pretražuju teren u potrazi za predmetom za koji se misli da je poslužio kao oružje. U tom trenutku se pretpostavlja da je u pitanju čekić.

Prema pisanju medija, Jelena se najverovatnije borila s napadačem, jer je ispod njenih noktiju nađen biološki materijal koji bi mogao da pripada ubici. Čeka se DNK analiza.

Misterija čoveka sa štapom

Meštani kažu da na osnovu izjava Zorana Marjanovića inspektori traže i čoveka sa štapom kog je navodno video kada je odveo Jelenu na trčanje. „Baš u ponedeljak, pre nego što će biti pušten iz pritvora, inspektori su Zorana dovodili ovde ne bi li prepoznao tog čoveka. Sve koje je tada pogledao, a imali su štap, jer ovde više ljudi čuva stoku, rekao je da to nisu oni“, priča jedan od meštana za Kurir.

Zoran je medijima, međutim, ispričao da nije saslušavan u policiji u vezi sa svedocima koje je on predložio. „Čuo sam da policija navodno traži čoveka sa štapom, ali ja nisam išao na prepoznavanje. Samo sam rekao da sam video čoveka sa štapom u danu kad je Jelena ubijena i još nekoliko ljudi“, rekao je. Policiji je bilo sumnjivo da je Zoran taj štap opisao u neverovatnim detaljima, što obično nije slučaj. U obdukciji je utvrđeno da je Jelena ubijena drvenim predmetom. Ako bi se ustanovilo da je oružje štap, iskaz bi mogao da bude potkrepljen da je „čovek sa štapom“ viđen u blizini mesta zločina.

Misterija ogrebotina na rukama

Policiji je bilo sumnjivo i to što su Zoranu ruke bile krvave i izgrebane.

Novinarka Kurira koja je prva objavila vest o nestanku i odmah otišla na mesto događaja kaže da u subotu, dok se verovalo da je Jelena „samo“ nestala, Zoran nije imao nikakve ožiljke ni ogrebotine.

On je za Kurir rekao: „Očajnički sam je tražio po šiblju, prevrnuo sam ceo kraj. Iz besa i nemoći sam udarao pesnicama u svoj automobil, a sve to sam rekao i prilikom razgovora u policiji“, rekao je Marjanović.

Kako je Kurir nezvanično saznao, pronađene su i poslednje poruke u Jeleninom telefonu u kojima se može videti da su se ona i suprug svađali i koje ukazuju na ljubomoru.

Jelenina obdukcija je obavljena, ali porodica Marjanović ne zna rezultate. Obdukcijom je utvrđeno da Jelena nije silovana.

Zoran za Kurir kaže da nije želeo da sluša o detaljima obdukcije i povredama koje je zadobila njegova žena: „Ne znam kad je nastupila smrt, niti koliko udaraca je zadobila. To je suviše mučno i potresno.“

ČETVRTI DAN, utorak 5. april

Zoran je pušten iz policije. Kako Večernje novosti saznaju, njegovi DNK tragovi nisu pronađeni u analizama urađenim do tada.

Novine su objavile da je ušao u kuću uplakan.

Obrt: Obdukcijom je ustanovljeno da je Jelena u vodi provela samo tri sata, što ukazuje da je verovatno ubijena na drugom mestu, a u kanal bačena samo da bi mesto zločina bilo pokraj staze za trčanje. Policija i rodbina koji su češljali teren teško da je ne bi našli u subotu po podne i uveče.

Zoranov otac rekao je okupljenim novinarima:“Sumnjam na nekoga sa Fejsbuka! Stalno su joj pisali, imala je udvarače… Žalila se ranije da joj neki manijak preti preko poruka, ali niko nije shvatao ozbiljnost situacije.“

Jelenina strina Goca Krsmanović kaže da sa Zoranovom porodicom nisu u kontaktu i dok ne saznaju rezultate istrage, ne žele ni da ga vide, ni da kroče u njihovu kuću.

Veče pre smrti Jelena je izmirila dug od 1.200 dinara u lokalnoj apoteci. Javnost saznaje da je porodicu pratila nesreća: pre osam godina je izgubila oca, majka joj se teško razbolela, a prošle godine joj je umro i stric. „Pitala me je: ‘Šta se ovo dešava s nama? ‘, a potom dodala: ‘Ja sam sledeća.’ Ni slutila nije da je bila potpuno u pravu“, kaže strina Goca.

Jelenina majka Zorica rekla je da ne sumnja u Zorana, ali da više ne zna u šta da veruje, „sve je čudno“.

PETI DAN, sreda 6. april

Novine objavljuju da je policija na korak od rasvetljavanja zločina, a glavni dokaz na koji se oslanja jesu rezultati analize biološkog materijala koji najverovatnije pripada ubici.

Inspektori su zaplenili Zoranov samostrel, sportsku opremu, kao i još neke stvari. I sa njih je uzet biološki materijal. Bez obzira na to što je porodica tvrdila da su živeli harmonično i skladno, svedoci su ispričali da su Jelena i Zoran u poslednje vreme imali bračnih problema.

Radi se i na lociranju pošiljaoca pretećih poruka, ali je glavni osumnjičeni i dalje suprug.

Sagovornik Kurira kaže da je Jelena imala odbrambene povrede po rukama i povrede po telu od udaraca koje joj je zadao napadač. „Od prvih udaraca u glavu se onesvestila. Više se nije opirala, a zločinac je nastavio da je udara dok joj nije smrskao glavu. Već mrtvu ženu odvukao je stotinak metara dalje i gurnuo je u kanal.“ Stručnjaci smatraju da veliki broj udaraca po već mrtvoj pevačici govori o ličnom odnosu između dželata i žrtve, velikoj mržnji i besu.

Zoran je otišao da vidi Janu, koja je kod Jelenine majke.

Pre nego što je otišao da obiđe ćerku, odmah po izlasku iz policije posetio je frizera. Neurednu frizuru, koju je imao dok je bio u potrazi za suprugom, potpuno je promenio. Deo glave je obrijao, a drugi deo kose je zalizao. Pogled je skrivao iza tamnih naočara za sunce.Čemu „sređivanje“ u ovakvoj situaciji?

ŠESTI DAN, četvrtak 7. april

Jelena Krsmanović sahranjena je na groblju Zbeg u belom kovčegu, a pratnji je prisustvovalo više stotina ljudi. Majka je stajala pored sveštenika, a Zoran malo dalje, sa svojim ocem. Prema saznanjima Telegrafa, sahrani nije prisustvovala ćerka Jana, a osim porodice i prijatelja, pevačicu je na večni počinak ispratio i veliki broj poznatih ličnosti sa domaće estrade. Sahrani nije prisustvovala ni Jelenina svekrva.

I nekoliko desetina policajaca u civilu na sahrani je tragalo za mogućim ubicom jer je postojala pretpostavka da ta osoba može da se pojavi.

Obrt: Na dan sahrane Jelene Krsmanović policija je privela Igora Rojka iz Crvenke. Kuća porodice Rojko nalazi se na 200 metara od mesta gde je pronađeno telo pevačice. Mladić, koji je ispitan u svojstvu građanina i nije osumnjičen, iste večeri je pušten. Policija intenzivno počinje da traga za njegovim mlađim bratom Nebojšom, zvanim Vihor, koji je u bekstvu. Mole se svi koji ga vide da nazovu MUP. Prema navodima medija, oba brata imaju dosije u policiji.

Portal pink.rs objavio je da je Krsmanovićeva zadobila između 20 i 25 udaraca u glavu, tako da joj je lobanja potpuno smrskana.

Forenzičari i dalje tragaju za dokazima na mestu gde je pronađeno telo.

Zoran je posle sahrane razgovarao sa novinarima mnogobrojnih medija o svojoj vezi sa Jelenom, o njenom poslednjem danu…

Misterija sekti

Nada Topčagić, bliska prijateljica ubijene pevačice, ispričala je da je saslušana u policijskoj stanici i kaže da je inspektore interesovalo kakvi su bili odnosi u porodici Marjanović i kakve je pretnje Jelena dobijala. Njeno je mišljenje da je za Jeleninu smrt kriva neka sekta.

„Ona je znala da će umreti, osećala je to“, uporno tvrdi Topčagićeva. Ona je za TV Prva ispričala i da joj je pevačica nedavno poklonila dve crne majice.

Topčagićeva je kasnije porekla da je dala mnoge svoje izjave, pošto je Zoran novinarima rekao da „Nada laže“.

Misterija kume Vere i odlaska na groblje

Prema očevicima, u kući Marjanovića svime je „koordinirala“ izvesna kuma Vera. Nije dozvoljavala da iko razgovara sa malom Janom, a za svekrvu pokojne Jelene rekla je da nije otišla na sahranu „jer joj nije bilo dobro“.

Zorica Marjanović zaista nije prisustvovala sahrani, ali je njen suprug Vladimir naveo druge razloge. Rekao je da ona zbog onoga što radi i čime se bavi ne sme da daje izjave, niti sme da priđe grobljima, jer je tamo veoma loša energija koja bi ugrozila njenu.

„Verujte mi da joj je bilo mnogo teško zbog toga jer je svoju snaju Jelenu mnogo volela“, rekao je okupljenim novinarima ispred svoje kapije u dvorištu porodične kuće. On je novinarima čak i zapretio natprirodnim moćima svoje supruge.

„Ne mogu da utičem na to šta ćete napisati, ali vam moram reći da se u životu sve vraća. Ako bilo kako naškodite mojoj Zorici, vama će se to vratiti. Tako da pazite, na ovom svetu ona je mnogo jaka“, pisao je Informer.

Oni koji su videli Zoricu kažu da je imala svežu frizuru i svež manikir.

Pre nego što je na kuću nalepljena umrlica, na „crkvici“ je osvanuo natpis: „Ne radimo do petka“.

SEDMI DAN, petak 8. april

Dan posle sahrane protekao je u Marjanovićevim izjavama za medije.

Većina njih objavila je Zoranove „ekskluzivne ispovesti“ u kojima je otvorio dušu i pričao o Jeleni, njihovoj ljubavi koja se desila na prvi pogled i pet godina braka.

Marjanovića su pogodile priče da je on kriv za suprugino ubistvo. To ga je posebno zabolelo jer je bio veoma vezan za svoju ženu. „Boli, baš me boli što se tako priča. Ja sa njenom slikom spavam i ona je sa mnom ovde“, kroz suze je pričao.

Porodica Rojko je saopštila da se čula s Nebojšom i da on tvrdi da nema veze sa zločinom, te da će se uskoro pojaviti i dati izjavu policiji.

U naselju Crvenka više je policajaca nego meštana, kažu novinari. Inspektori u civilu detaljno češljaju kuće i razgovaraju sa žiteljima, tražeći bilo kakav trag do ubice. Potraga je posebno usmerena na pronalaženje predmeta kojim je ubistvo počinjeno.

OSMI DAN, subota 9. april

Nebojša Rojko, zvani Vihor, iz Borče uhapšen je u petak uveče u Distriktu Brčko u BiH. Mediji su objavili da se steže obruč oko ubice: „Policija je otkrila ubicu i pitanje je dana kad će biti uhapšen“, jedan je od naslova u Kuriru. Izvor blizak istrazi kaže da je zločinac priteran uza zid.

Ekipa Kurira pronašla je svedoke koji žive nedaleko od nasipa, koji su u subotu oko 16 sati videli Zorana i njegovu petogodišnju ćerku Janu na nasipu, ali možda i Jelenu kako trči. „Zoranu su kola bila parkirana kod rampe, nedaleko od stadiona FK Crvenka. Bio je sa ćerkicom. Igrali su se ispod nasipa, u jednom trenutku devojčica je krenula ka kozama koje su pasle na poljani. Čula sam da je nekoliko puta viknuo devojčici: ‘Jana, vrati se! ‘“, kaže jedna od meštanki.

DEVETI DAN, nedelja 10. april

„Grand produkcija“ emitovala je posebnu emisiju posvećenu Jeleni Krsmanović. Gosti kod Saše Popovića bile su njene kolege i prijatelji, koji su sa setom u glasu pričali o Jeleni.

Popović je ispričao kako se pokojna pevačica svim silama trudila da dovede liniju u red, što ju je na kraju koštalo života.

„Ja je pitam: ‘Šta radiš, Jeco?’, kaže ona: ‘Trčim, Sale, tamo kod nas u Borči’ i, vidiš, to trčanje ju je koštalo života usred bela dana“, rekao je Popović.

Pre nego što je otišao da obiđe ćerku, odmah po izlasku iz policije posetio je frizeraPre nego što je otišao da obiđe ćerku, odmah po izlasku iz policije posetio je frizera

DESETI DAN, ponedeljak 11. april

Vihor izručen Srbiji i saslušan u policiji. Nakon što je prošao poligraf, pušten je na slobodu. Rojko je rekao da je pobegao „da ne bi ležao za zločin koji nije počinio“. On je rekao da Zorana Marjanovića, muža ubijene pevačice, nikada nije video. Muž ubijene je tvrdio da je obilazio kuće u okolini nakon što je Jelena nestala, uključujući i kuću Rojka.

„Ne znam Zorana, nikad ih nisam video, ni Jelenu ni njega. I nije dolazio kod nas uopšte, niti onaj dan kada je nestala“, kaže Rojko. Na pitanje kako komentariše navode da je Zoran osumnjičen, samo je kratko prokomentarisao: „Odmah sam to rekao, čim sam čuo.“

Telegraf ekskluzivno saznaje da beogradska policija ima glavnoosumnjičenog. „Posle višednevne istrage i danonoćnog rada na terenu osoba za koju se najviše sumnja da je izvršila ubistvo pevačice Jelene Marjanović ipak je – njen suprug Zoran.“

Misterija poligrafa, drugi deo

Prema anonimnom izvoru Telegrafa, Zoran nije prošao nijedno od dva ispitivanja na poligrafu, iako se ranije tvrdilo suprotno.

Izvor blizak istrazi otkriva za Telegraf:

Jedna od sumnjivih stvari je i činjenica da je Zoranov telefon baš u periodu izvršenja zločina bio isključen, pa su pokušaji praćenja kretanja preko baznih stanica bili onemogućeni, što ukazuje da postoji sumnja da je gašenje telefona urađeno s predumišljajem i da je unapred bilo isplanirano.“

Za policiju je suprug i dalje glavnoosumnjičeni. „Iskaz koji je u nekoliko navrata davao prepun je rupa i nelogičnosti. Naveo je neke neverovatne detalje koji se tiču drugih osoba, sećao se čoveka sa štapom, nepogrešivo opisivao i taj štap i još bezbroj drugih detalja, ali se uopšte nije sećao ključnih stvari koje se tiču poslednjeg susreta s Jelenom, kao ni alibija“, navodi čovek iz policije.

Telegraf na osnovu ovih policijskih navoda zove Zorana Marjanovića i pita ga kako komentariše to što je on trenutno glavnoosumnjičeni. Iznenađujuće smiren, rekao je da se upravo sprema da s nekim ljudima ode da vidi Janu i ostaje pri tome da on nema veze sa ubistvom.

„Ne, nemam ništa sa tim. Ma taman posla“, rekao je Zoran.

Na pitanje da li je isključio mobilni malo pre trenutka ubistva, izjavio je da to nije tačno i da mu je telefon bio uključen sve vreme.

Kada su mu rekli da su nezvanično saznali da nijednom nije prošao polograf, rekao je: „Molim vas, nemojte to da me pitate, to vidite s policijom. Nemojte više da me uznemiravate.“

Misterija kada će majka da progovori

Jelenina majka kaže: „Tu je policija da traži krivca. Samo čekam da uhvate ubicu mog deteta, da uhvate tog monstruma koji mi je uzeo Jelenu. Onda ću pričati. Tada će majka da progovori“, kratko je rekla za Blic.

„U kući Jelenine majke vlada muk. Tišinu je s vremena na vreme remetio samo mali beli pas iz dvorišta, koji zalaje svaki put kada se neko približi kapiji. Novinarima je vrata otvorila rođaka, koja nije želela da razgovara sa njima. Iza nje je stajala vidno umorna i slomljena plava žena, Jelenina majka Zorica. U crnini, sa vezanom plavom kosom i velikim podočnjacima. Ogromna tuga uočljiva na prvi pogled.

Mediji su objavili snimak iz 1990. godine, kada je Zoran Marjanović kao desetogodišnjak gostovao u emisiji „Treće oko“, gde je govorio da može da poseti astrale i tamo vidi one koji su umrli. „Astralni svet, to je, kako bi se reklo, grad mrtvih. U snu, kad zaspim, onda sam išao do prvog nivoa astrala. Ima četiri negativna i sedam pozitivnih“, naveo je tada Zoran. On je objasnio da su negativni za ubice, za one što ne rade pozitivno.

JEDANAESTI DAN, utorak 12. april

Pozivajući se na svoje izvore, Kurir piše da je, prema obdukcionom nalazu, smrt nastupila u subotu 2. aprila između 16 i 17 časova, a Jelenin suprug je tvrdio da je ona nestala u periodu između 15.30 i 16. Pevačica je imala više od 20 udaraca po telu, a neki između petog i sedmog bio je smrtonosan.

Zoran Marjanović je unajmio advokata i rekao da više ne želi da odgovara na pitanja novinara. Pre toga je ispričao da su iz kuće sklonili sve Jelenine slike da ne bi podsećale njenu ćerku na nju.

Forenzičari su na mestu zločina pronašli čizmu. Još nije jasno da li je tu dospela posle ubistva, budući da je nasip u Crvenki pretražen nekoliko puta, ali je tek tog dana pokošena trava.

Za policiju je suprug i dalje glavnoosumnjičeni. Iskaz koji je u nekoliko navrata davao prepun je rupa i nelogičnostiZa policiju je suprug i dalje glavnoosumnjičeni. Iskaz koji je u nekoliko navrata davao prepun je rupa i nelogičnosti

DVANAESTI DAN, sreda 13. april

Obrt: Kurir je objavio da je na osnovu dosadašnje istrage policija skoro sigurna da su najmanje tri člana porodice Jelene Krsmanović Marjanović umešana u njeno ubistvo, dok se za jednog i dalje veštače kretanje i kontakti na dan ubistva.

„Ono što je vrlo bitno jeste da mi sada, između ostalog, utvrđujemo i gde su bili članovi porodice i njihovi bliski poznanici i prijatelji u subotu od 15 časova, dakle od trenutka kad je njen muž Zoran rekao da je otišla da trči pa u narednih pet-šest sati.

Ispod Jeleninih noktiju nije izolovan DNK druge osobe, što ukazuje na to da se Jelena tokom napada nije branila, te da je poznavala ubicu, rekao je izvor iz istrage za beogradski Telegraf. Prema obdukcionom nalazu, ubica je Jelenu udarao po glavi letvom, jačim štapom ili bejzbol palicom. Od siline udaraca nesrećnoj ženi je na nekoliko mesta napukla lobanja i došlo je do unutrašnjeg krvarenja.

Zoran Marjanović se odselio sa detetom iz porodične kuće, a njegov otac kaže da se osećaju kao da su izloženi linču i najavljuje tužbe za klevetu.

Prema tumačenjima pojedinih stručnjaka, suprug ubijene pevačice mogao je da prevari poligraf zahvaljujući visokoj inteligenciji. Njegov otac ranije je rekao da je Zoranov IQ 143.

Jelenina majka kaže: „Tu je policija da traži krivca. Onda ću pričati. Tada će majka da progovori“Jelenina majka kaže: „Tu je policija da traži krivca. Onda ću pričati. Tada će majka da progovori“

TRINAESTI DAN, četvrtak, 14. april

Obrt: Desetorica inspektora i forenzičara upala su pre podne u kuću porodice Marjanović u Borči, obavili detaljan pretres svih objekata i odneli nekoliko kesa sa stvarima. Obrt u istrazi nastao je kao posledica sumnje da su u zločin umešani i neki članovi najuže porodice, kao i da je pevačica možda ubijena u svojoj kući, a telo bačeno u kanal.

Uz to, Jelenin svekar Vladimir Marjanović, kako Kurir saznaje, pao je na poligrafskom ispitivanju posle ubistva snaje.

Saznaje se da je u kesama bila sva obuća članova porodice Marjanović.

Policija isušuje kanal u kom je pronađeno telo ubijene pevačice, nadajući se da će uočiti nove materijalne dokaze koji će ih odvesti do ubice. Da li je to možda pramen kose koji je pronađen?

Misterija razgovora od devet minuta

„Tri člana najuže porodice su nam davno bili sumnjivi. Prvo su imali jednu verziju, pa drugu gde su bili tog kobnog dana. Stekli smo utisak da su pokušali kako sebi tako i jedni drugima da pruže alibi“, priča izvor iz istrage. Objašnjava da policija još nije odbacila sumnju da je pevačica možda ubijena i na drugom mestu, a ne na nasipu u Crvenki, gde je trčala. „Na mestu za koje sumnjamo da je mesto zločina nije bilo onoliko krvi koliko bi odgovaralo tako brutalnom ubistvu.“

Misterija isečenih fotografija

Na fotografijama koje su pronašli u porodici istražitelji su pronašli i neke sa kojih je Jelenin lik isečen ili je taj deo s njom pocepan. Ispitali su nekoliko ugostitelja kod kojih je pevala, a Zoran je pratio. Neki od njih su rekli da se par često svađao i da su to čak i gosti mogli da primete.

ČETRNAESTI DAN, petak, 15. april

Obrt: Sajt Espreso objavljuje novu neverovatnu teoriju o ubistvu – pevačicu je ubio robijaš iz Zabele s kojim je navodno bila u tajnoj vezi. Vreme ubistva se poklapa s ovim podacima jer je pevačica nestala u subotu uveče, a zatvorenik je, prema ovoj teoriji, tog dana dobio dozvolu da na dva dana ode do kuće.

Tokom ove dve nedelje izvori bliski istrazi obilno su dostavljali medijima informacije o svojim saznanjima. Neke informacije su bile tačne, a neke – namerne dezinformacije. Verovalo se da će se na taj način ubica (ili ubice) spustiti gard, osetiti se sigurno i napraviti kobnu grešku. Zločinci su za sada pokazali da znaju za igru i do sada nisu upali u zamku. Bar ne do trenutka kada nastaje ovaj tekst (petak uveče)…

*******

Srbija nije do ovog tragičnog slučaja bila poznata po „zločinima otuđenja“, kakvima smo zasipani u inostranim dokumentarnim i igranim ostvarenjima. Ubistva sa predumišljajem kod nas su najčešće puna tragova i brzo se otkrivaju. Neotkrivena ubistva po pravilu imaju političku pozadinu i njihov počinilac bi za dan bio uhapšen da postoji politička volja. Na to smo navikli.

Ono na šta nismo navikli jeste atmosfera divljeg predgrađa metropole, u kome ključaju najniži motivi i gde reči pune ljubavi kriju najstrašniju mržnju. Iz tih suburbija regrutuje se onaj sloj koji puni rijaliti programe, amalgam siromaštva i neukosti koji teži sjaju ne pitajući za cenu.

Čuli smo, videli, čitali, a niko ne zna kako su odrastali, koje škole završili i šta je u glavama Marjanovića i Krsmanovića. Ovo je zločin u kome, osim petogodišnje Jane, nekako nema nevinih. Žrtva je žrtva, Jelena Marjanović je mrtva – i to je jedina stvar koju znamo za sigurno. Strah koji kruži Srbijom nije realan – ne plašimo se da će se ovako nešto dogoditi i nama. Bojimo se što smo shvatili da tako nešto uopšte i postoji – a tu je.

(Pišu Snežana Marinović i Slavko B. Ostojić /Kurir)