OVO JE „DESPOT“ – PONOS REPUBLIKE SRPSKE: Oklopno vozilo najveće iznenađenje defilea u Banjaluci (VIDEO) (FOTO)

vozilo

Foto: RTRS

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj — „Despot“ kompanije „Tehnički remont Bratunac“

Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

Prema njegovim rečima, od ideje do današnje promocije prošlo je godinu dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

„Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi ’Despota‘, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike“, rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda — liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i „Despota“. Reč je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

NAMAMILI GA U SMEDEREVO, PA GA UBILI: Nestali muškarac iz Kuršumlije pronađen RASKOMADAN U KANALU (FOTO)

Osnovni koncept vozila se zasniva na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i na nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

oklopno-vozila

Foto: YouTube Printscreen @ RTRS vijesti

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona, prenosi RTRS.

„Despot“ dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

(Dnevne.rs /Izvor: Novosti online)