OVE GMO NAMIRNICE SE NALAZE NA POLICAMA PRODAVNICA I U NAŠEM GRADU (INFO)

suncokret
Deklaracije su često nečitke, neprevedene, nejasne i nedorečene, sastav mnogih proizvoda je u mnogočemu opasan, naročito kada uzmemo u obzir da mnogi prerađeni proizvodi sadrže GM sirovine.

Mnogi brendovi poput Milke, Nutelle ili Uncle Ben’s sadrže GM sastojke (popis proizvoda sa GM sirovina je sastavio Greenpeace) i bez obzira na svoju marketinšku ‘čvrstinu’ su nesigurni za konzumaciju.

Tržište regiona je preplavljeno mnogim proizvodima nesigurnog sastava i porekla, a nadležne institucije koje bi trebale da vode brigu o tome šta se stavlja na police naših trgovačkih lanaca nažalost ne rade svoj posao, niti brinu za zdravlje nacije.

Deklaracije su često nečitke, neprevedene, nejasne i nedorečene, sastav mnogih proizvoda je u mnogočemu opasan, naročito kada uzmemo u obzir da mnogi prerađeni proizvodi sadrže GM sirovine. Mnogi brendovi poput Milke, Nutelle ili Uncle Ben’s sadrže GM sastojke (spisak proizvoda sa GM sirovinama je sastavio Grinpis) i bez obzira na svoju marketinšku ‘čvrstinu’ su nesigurni za konzumaciju.

Pojedine prehrambene namirnice su više genetski modifikovane od drugih, a ovo je njihov spisak.

Soja – Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže soju (sojin lecitin) i na nju bi naročito trebalo pripaziti budući da je 97% ukupno proizvedene soje na svetu GM. Pogotovo mnoge varijacije slatkiša i slatkih jela sadrže soju (čokolade, sladoledi, bombone, keks), zatim je sadrže mnoga slana jela i sosovi, te kozmetika poput šampona i pasti za zube.

[adsenseyu5]

Kukuruz – Kukuruz takođe spada u jedne od naj-genetski modifikovanijih biljaka. Zabrinjavajući su podaci da je čak 88% proizvoda od kukuruza u SAD-u iz GM uzgoja. Čak i ako ne kupujete konzerve kukuruza ili kukuruzno brašno, njegovu varijaciju možete naći u mnogim proizvodima u vidu kukuruznog skroba, čipsa, glukozno – fruktoznog sirupa.

Zato taj isti GM kukuruz možete pronaći u veštačkom vitaminu C (kao dodatak hrani), slatkišima, sladoledima, umacima za salatu, hlebu, kolačima, alkoholu, margarinu, prženoj hrani, testenini, itd.

Pamuk – Prevlast Monsanta i drugih biotehnoloških kompanija u Indiji i Kini rezultovala je velikom proizvodnjom GM pamuka. Neki izvori kažu da je danas gotovo pa nemoguće doći do prirodno uzgojenog pamuka, jer osim što je gotovo nedostupan, i preskup je. Pamuk se osim za proizvodnju odeće, koristi za proizvodnju sadnica, te kao sastojak u čipsu, maslacu od kikirikija, krekera, itd.

Uljana repica – Biljka od koje se pravi jestivo biljno ulje i potom stavlja u čitav niz proizvoda poput industrijske hrane, čipsa, krekera, pahuljica, zaleđene hrane, supe u konzervama, itd. Dobra alternativa ovom ulju je kokosovo ili maslinovo ulje.

Šećerna repa – Industrijska biljka koja se uzgaja zbog šećera ima visoke koncentracije saharoze u korenu koja je naravno sastojak mnogih slatkiša. Osim što se zna da je šećer opasan i stvara zavisnost goru od heroina, njegova GM verzija je potencijalno opasna, pogotovo kada uzmemo u obzir nekontrolisane uslove uvoza.

Potencijalno opasni proizvodi su i voćni jogurti, gde se često pod ‘voće’ radi jeftinije proizvodnje stavlja šećer.

Alfa alfa – klice ove biljke su omiljene među „alternativcima“, međutim najveći deo useva ove biljke je takođe GM. Njome se takođe hrani stoka, te se dodaje u svinjetinu, piletinu, jaja, itd.

Aspartam – veštački zaslađivač i nusprodukt GM bakterije Escherichia coli izaziva mnoge zdravstvene probleme (od glavobolje do raka), a naći ga se može gotovo u svemu (ne biste verovali, čak i u slanim grickalicama).

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)