OTKRIVENA VELIKA TAJNA: Da li znate ko je Islamskoj državi poslao „Tojotine“ džipove?

auto

ratnici

Pikapovi i džipovi „Tojota“ su omiljeno vozilo svih terorista u Siriji i Iraku – od pripadnika Islamske države, do Džebhat an-Nusra i Džejš al-Fatah.

Kao nekada na kamilama, na njima jure tim zemljama i ratuju. Najčešće sa postavljenim teškim mitraljezima u zadnjem delu.

To je za njih – sve do ulaska u igru ruske avijacije – bila karta koja dobija. Čak i neka vrsta zaštitnog znaka.

A znate li ko je isporučivao te džipove u Irak i Siriju?

Imate prave na samo jedan pokušaj. Dakle?

Da, to je tačan odgovor: Amerikanci i Britanci!

[adsenseyu5]

Stejt department i britanska vlada su tokom 2013-te i 2014-te „Tojotinim“ džipovima snabdevali ono što su nazivali – Slobodna sirijska armija. Tvrdili su da je to „umerena opozicija“ koja se bori protiv krvavog diktatora Bašara Asada.

Ovo je otkrio politikolog Toni Kartaluči, pozvavši se na američku radio-stanicu Public Radio International i britanski list The Independent.

Naravno, nigde nema Slobodne sirijske armije – ni sa džipovima, ni bez njih. To je bila lažna fasada za naoružavanje Islamske države i filijala Al Kaide.

Tako to rade Amerikanci i Britanci.

Da bi sve bilo „spolja gladac“ – američke vlasti su tražile objašnjenje od „Tojote“. Učinilo je to Ministarstvo finansija SAD.

Međutim, Institut mira i prosperiteta, kojim rukovodi bivši američki senator i predsednički kandidat Ron Pol, već je upozorio to ministarstvo da je upit trebalo da pošalje Stejt departmentu i Džonu Keriju jer je upravo američka diplomatija slala „Tojotine“ džipove u Siriju.

Pomenuti Public Radio International još je 2014. objavio razgovor sa savetnikom Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga – Oubai Šahbandarom – koji je otkrio da je Stejt department obnovio slanje pomoći sirijskim ustanicima u okviru koje su dobili i 43 „Tojotina“ pikapa.

The Independent je još 2013-te objavio da je vlada Velike Britanije poslala „ustanicima“ oko 8 miliona funti pomoći i da se radilo o „prevoznih sredstava sa balističkom zaštitom“, 20 zaštitnih prsluka, četiri kamiona, šest džipova i pet neblindiranih pikapova.

Sama „Tojota“ nije imala odgovor kako su se njeni džipovi i pikapovi našli u rukama sirijskih i iračkih terorista.

[adsenseyu1]

(Fakti.org)