OTKRIVENA TAJNA PUTINOVE MOĆI? Ova četiri oružja su najbrutalnija moć koju Rusija ima (VIDEO)

Rusija

Printskrin: Youtube/South Front, Wikipedia

Rusija poseduje oružje koje nikada nije koristila u stvarnoj borbi, a koliko je zastrašujuće, bolje je da ga nikada i ne iskoristi.

Upravo u njemu, leži snaga predsednika Vladimira Putina.

Zastaršujuća je sama pomisao šta bi se dogodilo kada bi Rusi upotrebili svoje “tata bombu”, “pinokia”, “kombajn smrti”..

UPOZORENJE RMHZ NA POTENCIJALNU OPASNOST: Srbiju očekuju olujni vetar, grad i obilni pljuskovi. Proglašen ŽUTI meteoalarm (VREMENSKA PROGNOZA)

Evo, o kojem oružju je reč.

1. Otac svih bombi

Rusija ima sličnu ali mnogo jaču bombu, od one koju su SAD bacile u aprilu ove godine na borce Islamske države –  GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Tom bombom ubijeno najmanje 36 terorista, uništena su skladišta s oružjem i vojna tehnika, a srušeno je nekoliko podzemnih tunela.

[adsenseyu1]

Za razliku od američke, ruska bomba sadrži manju količinu eksploziva, ali je termobarična (ODAB) i četiri puta je jača od američke MOAB. Njena eksplozija jednaka je snazi ​​eksplozije 40 tona trotila. Uz to, ruski “tata2 (kako Rusi s ponosom zovu ovu bombu) ima dvostruko veći radijus delovanja od američke “mame”.

Konstrukcija ruske bombe ODAB je originalna. U prednjem delu nalazi se elektromehanički uređaj s detonatorom i raspršivačem eksploziva. Prskanje hemijskih supstanci počinje po isteku određenog vremena.

Dobijene aerosoli pretvaraju se u plinsku smesu koja eksplodira pod delovanjem detonatora. ODAB stvara udarni talas čiji je pritisak oko 3000 kPa, tako da se u centru eksplozije praktično stvara vakuum. Ta promena vazduha uništava doslovno sve što se nađe u tom prostoru, uključujući i građevine.

2. 7.000 kilotona u jednom plotunu

Interkontinentalni balistički projektili RS-20V Vojvoda (NATO klasifikacija SS-18 Satan) najveća je i najborbebija strateška raketa ikad napravljena. Teška je oko 210 tona i nosi 10 nuklearnih bojevih glava od kojih svaka ima snagu 750 kilotona. Jedna ovakva raketa može zbrisati s lica zemlje grad veličine Moskve ili New Yorka.

[adsenseyu5]

Kako se radi o već dosta staroj raketi, dobila je zamenu – novu interkontinentalnu raketu Sarmat (NATO klasifikacija SS-X-30 SATAN 2) koja će biti na borbenom dežurstvu već od 2021. godine, kada ističe sporazum ‘START 3’. Sarmat će biti dva puta lakši i nosiće čak 17 zasebnih bojevih glava, od kojih će svaka imati snagu 300 kilotona.

To neće biti običan ‘nos’ rakete, koji posle odvajanja od pogonskog dela leti po paraboli do cilja, nego samostalna hipersonična raketa koja manevriše u vazduhu.