Otkrivamo zašto većina Grka nema pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Evo koja je najzdravija ishrana na svetu! (INFO)

ATINA /Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Mediteranska ishrana uglavnom se fokusira na unos maslinovog ulja, kao važan izvor korisnih masti i jedina je na svetu kojoj Svetska zdravstvena organizacija do sada nije pronašla manu! Jednostavno, ona je najzdravija od svih!

Predstavljamo osnovna načela kojih se mediteranska ishrana pridržava, kao i namirnice koje izbegava u širokom luku.

Mediteranski region je poznat po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani koje ističu sezonske, tradicionalno pripremljene i sasvim prirodne proizvode.

Način ishrane vezan za ovaj region posmatran je kroz razne naučne studije još od 70-ih godina prošlog veka, a zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol.

NA HILJADE VOZAČA U SRBIJI ISKLJUČENO IZ SAOBRAĆAJA: Akcija policije u ovom delu naše zemlje je UDARNA! (INFO)

Mediteranska ishrana podrazumeva žitarice, mahunarke, pasulj, povrće, voće i ribu. Kuhinja sa područja oko Sredozemnog mora podstiče da se jede manje crvenog mesa i proizvoda od njega, jer imaju visok procenat masti, kalorija i holesterola.

Kao tradicionalni način ishrane, mediteranski unos hrane u telo smanjuje procenat holesterola i održava stabilnim nivo krvnog pritiska, bez lišavanja tela različitih važnih hranljivih materija koje su mu potrebne.

Izraz mediteranska ishrana se ustalio u govoru nutricionista, a za sve kojima nije jasno šta ona predstavlja, ovo su osnovna načela i pravila tog tipa ishrane. 

Dakle, mediteranska ishrana podrazumeva:

– Piti male količine jogurta i jesti posebne vrste sira, jer sadrže kalcijum

– Konzumiranje integralnih žitarica i skroba, kao što su testenine, hleb, pirinač, bulgur, mekinje i krompir

– Upotreba ribe, koja se obično ili griluje ili kuva, jede se više puta nedeljno, a najviše se preporučuje tuna, losos ili skuša, dok se sasvim izbegava pržena riba

– Jesti kuvana jaja nekoliko puta nedeljno

– Jesti crveno meso, ali ne više od jednom nedeljno

– Jesti dva vegetarijanska jela bar jednom nedeljno

– Konzumiranje različitih vrsta mahunarki, povrća, lekovitog bilja, žitarica, svežeg voća, kako bi se smanjio LDL holesterol u organizmu, što dovodi do gubitka težine

– Obavezni su orasi, jer sadrže visok procenat masti, a osim njih poželjni su i lešnici i bademi, uz oprez da se ne konzumiraju preterano

– Jesti bareno povrće

– Uvek koristiti maslinovo ulje umesto maslaca i drugih ulja

– Jesti sveže voće umesto slatkiša

– Piti kafu i čaj, ali bez šećera i umereno

Namirnice koje se nikada na nalaze na meniju mediteranske kuhinje:

– Prerađena hrana

 Pržena hrana (pomfrit, pileća krilca, sve prženo u dubokom ulju)

– Brza hrana (peciva, roštilj, hamburgeri, pica)

– Pića sa visokim procentom šećera, kao što su razna gazirana bezalkoholna pića i njihove dijetetske varijante, kao i industrijski proizvedeni sokovi

– Kobasice, hamburgeri i slanina (mesne prerađevine)

– Torte i kolači

– Visoko kalorične prerađevine od mesa

 

(Dnevne.rs /stil.kurir.rs /Izvor: BastaBalkana.com)